Информации и мерки за превенција поврзани со вирус COVID-19

Телефонска психолошка поддршка и за трудниците и родилките, лицата со нарушен слух, говор и глас, како и психолошка поддршка на албански јазик во период со справувањето со коронавирусот

03.04.2020

Министерството за здравство информира дека во соработка со Клиниката за психијатрија отворени се уште 3 нови телефонски броеви за психолошка поддршка за трудниците и родилките, лицата со нарушување на слухот, говорот и гласот, како и психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик во периодот со справувањето со КОВИД-19 во Република Северна Македонија. На телефонските броеви одговараат стручни лица, психијатри од Клиниката. * 078/378-766 – Трудниците и родилките на кои им е...

Прочитај повеќе >

Филипче: Одобрен е пристап до Европскиот солидарен фонд – рамноправно со сите европски земји ќе учествуваме во заедничките постапки за набавка на материјали и апарати – Од денеска во функција нова веб страницa

02.04.2020

На денешната редовна прес-конференција, министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче изјави дека отворена е нова веб-страница со цел полесен пристап за граѓаните до сите информации во врска со коронавирусот во земјава. „Од денеска  е во функција веб-страницата „koronavirus.gov.mk“ каде на едно место се собрани сите информации во врска со коронавирусот, совети во однос на заштитата, правилната самоизолација, насоки како да се препознаат симптомите, дневните вести коишто ...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Средба со Амбасадорот на Република Словенија во Република Северна Македонија Н.Е. Милан Предан

20.11.2020

Република Словенија е исклучително важен партнер на нашата земја која има обезбедено значајна поддршка за апроксимација на законодавството со ЕУ, во областа на земјоделството и руралниот развој и за јакнење на административниот капацитет на МЗШВ, Платежната агенција, Агенцијата за поддршка на развојот на земјоделството и локалните власти. На средбата со амбасадорот дискутиравме за приоритетните области за поддршка што ќе бидат дел од новиот Акциски план 2021 – 2024 година, во чии рамки Сл...

Прочитај повеќе >

Хоџа на работна средба со претставници од Стопанска комора на Македонија: Приватниот сектор е силата што ја движи економијата

11.11.2020

Денеска, министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески, одржа работна средба со претставници на приватниот агросектор и членки на комората, на тема „Актуелни состојби и идни насоки за унапредување на земјоделско-прехранбениот сектор во Република Северна Македонија“.   Владата на Република Северна Македонија и Министерството за земјоделство вложуваат силни напори да ги овозможат сите...

Прочитај повеќе >
Новости

Дополнителни финансиски средства за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2020 година

17.11.2020

На денешната седница на Владата на МКД се одобрија 900 милиони денари, дополнителни финансиски средства за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2020 година. Овие средства ќе бидат наменети за да се исплатат финансиски средства за заостанати обврски од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година и тоа за: - предено млеко кај регистрирани откупувачи и тоа исплата на финансиски средства за период од октомври 2018 година до септември 2019 година, - предаден...

Прочитај повеќе >

За прв пат во Општина Долнени отворена е Подрачна единица на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство

16.11.2020

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска беше во посета на Општина Долнени каде што соопшти дека за прв пат, жителите на оваа општина ќе добијат Подрачна единица на МЗШВ. “Повеќе од 6000 земјоделци отсега  нема да мора да патуваат до 30 км оддалеченост во други подрачни единици за било каква документација или информација. Наша задача е да сме тука секогаш кога сме им потребни на земјоделците, заедно со градоначалникот ќе се потрудиме и во иднин...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици