Барање за издавање на Дозвола за акумулирање и користење на водите од Оризарска река
Дата на објава: 
25 Мај 2017

 

Министерството за животна средина и просторно планирање  на Република Македонија:

 

ОБЈАВУВА


Барање за издавање на Дозвола за акумулирање и користење на водите од Оризарска река за водоснабдување на население, индустрија, наводнување на земјоделско земјиште и за хидроенергетски потреби, со изградба на брана „Речани" и пропратни објекти, во општина Кочани.

Согласно член 30 став (1) од Законот за водите (Сл. Весник на Р. Македонија бр. 87/08, 06/09, 161/09, 83/10, 51/11, 44/12, 23/13, 163/13, 180/14, 146/15 и 52/16), до Министерството за животна средина и просторно планирање доставено е барање за издавање на Дозвола за акумулирање и користење на водите од Оризарска река за водоснабдување на население, индустрија, наводнување на земјоделско земјиште и за хидроенергетски потреби, со изградба на брана "Речани" и пропратни објекти, во општина Кочани.

 

Подносител на барањето:


Нов проект за окрупнување на земјоделското земјиште
Дата на објава: 
8 Мај 2017
133686401.jpg

Четири нови групирања на најмалку 1.000 хектари земјоделско земјште со цел нивно окрупнување, се очекува да бидат реализирани во наредните 3,5 години со проектот „Воведување национална програма за консолидација“.

 

Проектот официјално почна денеска. Финансиран е од ЕУ со 2,5 милиони евра, а го реализира ФАО. Предвидува јакнење на техничките и административните капацитети на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), но, сепак, клучните ефекти, како што беше речено на промотвината прес-конференција, се директно насочени кон производителите, сопственици на парцелите.

 


Стартуваше проектот на ДФЛ „Со знаење полесно до практична работа и работно место“
Дата на објава: 
28 Април 2017
DFL.jpg

Државната фитосанитарна лабораторија (ДФЛ) на 28 април го започна циклусот на соработка со средните училишта, област хемија и биохемија, насловен „Со знаење полесно до практична работа и работно место“.

Во рамките на овој проект, први ДФЛ ја посетија учениците од скопската гимназија „Ѓорѓи Димитров“. Тие, на почетокот кусо се запознаа со работата на лабораторијата и нејзината мисија да се грижи за пласман на безбедни земјоделски производи и нивни преработки. Потоа, следуваше запознавањето со лабораториите, поединечно за секоја област на работа, нивната поставеност, персонал, како и начинот на функционирање.


Цветков: Очекувам 100 проценти да се искористат парите од ИПАРД 2 програмата
Дата на објава: 
24 Април 2017
133667745.jpg

Првите договори за користење средства од ИПАРД 2 програмата во вкупна вредност од 10 милиони евра ресорното Министерство најавува дека ќе бидат потпишани до крајот на јуни или почетокот на јули годинава и да бидат искористени 100 проценти.

Со  првиот повик за ИПАРД 2, објавен денеска, земјоделците до 23 јуни годинава можат да апицираат за инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства, за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи и за диверзификација на фарми и развој на бизнис.

- Со реализацијата на ИПАРД 2  која се однесува за периодот 2014 до 2020 година се доцни две години, но како надлежни  институции ги преземавме сите чекори  предвидените 60 милиони евра да ги искористиме 100 проценти.  Предвидените пет милиони евра за 2014 и пет милиони евра за 2015 година треба да ги искористиме до крајот на 2018 година, рече на прес-конференција министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков.

Со оваа програма, потенцира, земјоделците ќе добијат поврат на 60 проценти од инвестицијата.


ИЗВЕСТУВАЊЕ за полагање на испит за добивање на уверение за рибочувар и за добивање на уверение за вршење на стопански риболов
Дата на објава: 
10 Април 2017

Се известуваат сите заинтересирани кандидати дека на 9-ти мај 2017 година, со почеток во 10:00 часот во просториите на Испитниот Центар на ул. Христо Смирненски, бр.30 ламела 1, Скопје, ќе се одржи полагање на испит за добивање на уверение за рибочувар (теоретски дел) и за полагање на испит за добивање на уверение вршење стопански риболов (практичен дел).

 

Испитот за добивање на уверение за рибочувар (теоретски дел) ќе започне во 10:00 часот, а испитот за добивање на уверение вршење за стопански риболов (практичен дел) ќе започне во 12:00 часот.

 

Кандидатите кои ќе го положат теоретскиот дел од испитот за добивање на уверение за рибочувар, практичниот дел од испитот ќе може да го полагаат на 8-ми јуни. И тој испит (практичниот дел) ќе се одржи во просториите на Испитниот Центар на ул. Христо Смирненски, бр. 30 ламела 1, Скопје, со почеток во 08:00 часот.

 

Заинтересираните кандидати за полагање на испитот за добивање на уверение за рибочувар треба да  се државјани на Република Македонија и да се полнолетни.


Syndicate content