ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ
Дата на објава: 
25 Август 2010

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ

Република Македонија

Проект за зајакнување на земјоделството и пристап кон ЕУ

ИБРД Заем/4861-МК

Набавка и инсталација на комерцијален софтвер of the shelf“ софтвер за финансии и сметководство и хардвер

за потребите на ИПАРД Платежната агенција и Националниот фонд при Министерството за финансии.

МК-АСАП-Ц2-ИЦБ-Г04


Соопштение
Дата на објава: 
23 Август 2010

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство соопштува сека стапени во сила се следнове правилници од областа на шумарството :


Министерот Димовски учествуваше на промоцијата на македонски вина на саeмот за земјоделство АГРА 2010 во Горна Радгона
Дата на објава: 
22 Август 2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски со претставници на неколку винарски визби од Репулика Македонија, денеска, во рамки на меѓународната саемска манифестација АГРА 2010, која  се одржува во Горна Радгона, Република Словенија, го промовираа македонското вино. На дегустацијата која се одржа во Винскиот храм во ,,Помурски саем,, а на која присуствуваа голем број посетители, министерот Димовски истакна дека Македонија е земја  со вековна традиција  во одгледувањето на виновата лоза и прозиводството на вино.
- Сместена во срцето на Балканот, сончевата и планинска Македонија има одлични услови за производство на квалитетно грозје од кое се произведува врвно вино. Овошната арома на црвените вина и свежите хармонични бели вина, се резултат на различната надморска височина каде се простираат виновите плантажи - рече министерот Димовски на промоцијата.


Министерот Димовски се сретна со словенечкиот министер за земјоделство и храна Дејан Жидан
Дата на објава: 
20 Август 2010

Претставување на можноста и условите за инвестирање во македонскиот агробизнис сектор, особено во проектот за изградба на 14 откупно-дистрибутивни центри за земјоделски производи, како и интензивирање и проширување на соработката која ќе биде од заеднички интерес за македонските и словенечките стопанственици. Давање силна поддршка и конкретна помош за решавање на проблемите во аграрот. Ова се дел од заклучоците од билатералнатa средба на македонскиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски и неговиот колега, словенечкиот министер за земјоделство храна Дејан Жидан, што се одржа во Горна Радгона Република Словенија, во рамки на  48 Меѓународен саем  за земјоделство АГРА 2010.

 

- Досегашната меѓудржавна соработка е на одлично ниво, исто како и институционалната поддршка на ресорните министерства. Словенија е голем поддржувач на нашата земја, особено во делот на забрзаното прилагодување  и исполнување на европските стандарди, пред се во делот на законодавството, акредитацијата на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, како и во органското производство каде бележиме значајни резултати во развојот - рече министерот Димовски.


Соопштение
Дата на објава: 
20 Август 2010

Стапи во сила Правилникот за формата, содржината и начинот на водење на регистар на одгледувачи на риби, формата и содржината на образецот на пријавата за запишување во регистарот на одгледувачи на риби и формата и содржината на образецот на изводот од регистарот.

 

Со стапување во сила на Правилникот за формата, содржината и начинот на водење на регистар на одгледувачи на риби, формата и содржината на образецот на пријавата за запишување во регистарот на одгледувачи на риби и формата и содржината на образецот на изводот од регистарот, субјектите кои се занимаваат со дејност аквакултура за непречено вршење на дејноста и пласман риба на пазарот потребно е да се запишат во регистарот на одгледувачи на риби.

 


Syndicate content