„Ден на одгледувачите на овци и кози“
Дата на објава: 
10 Јули 2010
Denovi na ovcarstvo i kozarstvo.jpg

Со пригодна свеченост и во присуство на министерот за зeмјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димоски, евроамбасадорот Ерван Фуере и амбасадорот на САД, Филип Рикер во месноста „Смрдливи вирови" на планината Бистра почна манифестацијата „Ден на одгледувачите на овци и кози“.

 

Министерот Димовски во своето обраќање ја истакна поддршката на државата на, како што рече, една од најважните гранки на македонското стопанство.

- Сточарството како стопанска гранка има важна улога во бруто домашниот производ, со оглед дека е на трето место по остварените средства од извоз на производи. Од тие причини Владата продолжува со своите заложби да го поддржи овој сегмент. Од над една милијарда денари, колку што се наменети за субвенционирање на земјоделството, 820 милиони се наменети токму за сточарството, подвлече Димовски.
Според евроамбасадорот Фуере, ИПАРД фондовите можат да ја подобрат состојбата и да се обезбедат конкуретни производи за европските пазари.


Министерот Димовски се сретна со сточарите од штипското село Парналија
plackovica 003-1.jpg

,,Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, преку програмите за финансиска поддршка ќе продолжи да им помага на руралните села.

За поддршка пак на развојот на агросекторот во овие региони, државата наскоро ќе објави оглас за распределба на двасеттина илјади хектари државно земјоделско земјиште кое преку огласи  ќе го стави во функција на земјоделците.Иако на барање на земјоделците беше продолжен рокот за аплицирање за субвенции, Министерството за земјоделство ќе направи напори да се забрзаат администеративните и контролите на терен за да можат земјоделците навреме да ги добијат субвенциите. Ова им го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски на жителните на штипското село Парналија при посетата на плачковичките села.


Јавен оглас бр. 07/10
Дата на објава: 
1 Јули 2010

Ј а в е н О Г Л А С    бр. 07/10

за давање во закуп на земјоделско земјиште

во државна сопственост до 10 хектари

 

I. ПРЕДМЕТ НА јавниот ОГЛАС

Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата и тоа во следните региони:

Делчево, Прилеп, Кавадарци, Битола, Радовиш, Струга и Охрид.

Додаток за превземање: 

Заменик министерот Иваноски ги презентира политиките за договорно производство и за здружување на преспанските земјоделци
Дата на објава: 
29 Јуни 2010
100_3400_mala.jpg

Регулирање на трговијата преку договорно производство, откуп на земјоделски производи врз основа на писмен договор, склучен за минимум 50 проценти од реализираните количини, најмалку 45 дена пред вршењето на откупот, нуди новиот Закон за земјоделство и рурален развој кој е на сила. Во договорот мора да биде наведен видот на земјоделскиот производ кој се продава, неговиот квалитет, цена и количина. Мора да се назначи времето на важност на договорот, начинот и рокот на исплата на откупените количини, како и одредби за престанување и раскинување на договорот. Ова им го пренесе на земјоделците од Преспа, заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски, на форумот за политика за квалитет и здружување кој се одржа во Ресен. Презентирајќи ја законската рамка за договорното производство тој истакна дека измена на договорот за откуп , договорните страни можат да направат најдоцна 10 дена пред предавањето на производот од договорот.

 


Министерот Димовски се состана со производителите и преработувачите на пченица
Дата на објава: 
28 Јуни 2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, денеска одржа состанок со производителите на пченица, членки на земјоделските здруженија и мелничко-пекарските компании, членки на Стопанската комора на Македонија и на Сојузот на стопански комори.

 

Засилени контроли на граничните премини, но и на внатрешниот пазар од страна на Државниот инспекторат за земјоделство за да се спречи  увоз на неквалитетно брашно и пченица, како и примена на законските правила во производството и во откупот на лебното жито, најави министерот Димовски на состанокот со земјоделците и мелничарите.

 

-Проблеми во откупот на пченицата не би требало да има, а откупната цена треба да ја договорат производителите и мелничарите. И оваа година за потребите на државата, Бирото за стокови резерви ќе се вклучи во откупот, но, засега, не се знае колкави ќе бидат тие количини- рече министерот Димовски.

 


Syndicate content