Министерот Димовски ja посети млекарницата Здравје од Радово
Дата на објава: 
15 Март 2010
clip_image001.jpg

Откупот и преработката на млеко и актуелните состојби во сточарството се дел од темите на кои министерот за земјоделство Љупчо Димовски разговараше со менаџерскиот тим на млекарницата Здравје од Радово.


Годинава 71 милион денари поддршка за органското земјоделство
Дата на објава: 
12 Март 2010

Органското производство годинава ќе се субвенционира со околу 71 милион денари што претставува зголемување за 4 милиони денари од минатата година. Согласно Стратегијата за органско производство продолжува финансиската подршка по неколку основи.

 


Работилница на тема:,,Подобрување на хорозонталните врски меѓу производителите и преработувачите на овошје и зеленчук-усогласува
Дата на објава: 
11 Март 2010
proizvoditeli otkupuvaci 001.jpg

Согласно заклучоците на работилницата на тема: “Подобрување на хоризонталните врски помеѓу преработувачите и производителите и политиката на министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство за унапредување на меѓусебната соработка” одржана на почетокот на годинава,Mинистерството за земјоделство, организираше состанок на тема: “Усогласување на предлог откупни цени“. На состанокот се дискутираа предлог откупните цени за овошје и зеленчук за 2010 година доставени од Македонската Асоцијација на Преработувачи (МАП). На овој состанок присуствуваа претставници на земјоделските здруженија, производители  на овошје и зеленчук и на Македонската Асоцијација на преработувачи.


Продолжува субвенционирањето на осигурителните полиси и агрохемиски анализи во земјоделството.
Дата на објава: 
9 Март 2010

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и оваа година ќе ги субвенционира осигурувањето на примарното земјоделско производство од основни ризици и вршењето на педолошки и на агрохемиски анализи на почвата. Со  35 милиони денари од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2010 година, државата ќе покрива 60 проценти од вредноста на полисата за осигурување.


Министерот Димовски во обиколка на Охридското крајбрежје
Дата на објава: 
4 Март 2010

Во рамките на активностите на координативното тело на Владата за справување со последиците од поплави министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, денеска беше во посета на крајбрежниот појас на Охритско Езеро и локациите во Пештани,Радожда и Калиште.Министерот Димовски истакна дека состојбата со нивото на Охридското Езеро е под контрола, односно дека не се очекува да дојде до натамошно покачување на водостојот.

 


Syndicate content