ИПАРД - Куманово
Дата на објава: 
30 Ноември 2009

Телото за управување со ИПАРД при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во соработка со Агенцијата за финансиска поддршка и рурален развој, утре  ќе организира ИПАРД инфо ден во Куманово .

 

Се покануваат сите заинтересирани земјоделци да ја проследат презентацијата за можностите, условите и начинот на аплицирање за добивање на средствата од предпристапните фондови на ЕУ, што ќе се одржи од 12 часот во Зградата на поранешниот комитет.


Состанок на Агросовет ,,Можности што ги нудат ИПАРД фондовите,,
Дата на објава: 
27 Ноември 2009
agrosovet fotka namalena za na veb.JPG

На почетокот на состанокот на Агросоветот министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски истакна дека ИПАРД Програмата на Република Македонија за користење на средствата од ИПАРД фондовите е еден од основните документи за планирање на мерките за развој на земјоделството и руралниот развој целосно усогласени со мерките од заедничката земјоделска политиката на Европската Унија. ИПАРД Програмата се реализира преку сет на комплементарни мерки за надминување на недостатоците и искористување на можностите и потенцијалот на македонското земјоделство и традицијата на македонското село, а особено преку помош за постепено воведување на стандардите на Европската Унија во агро-бизнис секторот и зголемување на безбедноста на храна за домашните потрошувачи.


Прва презентација на дел од реализираните проекти за индиректна поддршка на земјоделството за 2008 г.
Дата на објава: 
26 Ноември 2009
perica 1.jpg

Во министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство се оддржа првата презентација на дел од реализираните проекти за индиректна
поддршка на земјоделството за 2008 г.Минатата година од општите мерки од Програмата за финансирање на земјоделството финансиски беа поддржани и реализирани 43 проекти со вкупна вредност од околу 10 милиони денари од областа на едукацијата, научни истражувања,  здружување на производителите и организирање на повеќе агро-манифестации.


ИПАРД - Штип
Дата на објава: 
26 Ноември 2009

 

Телото за Управување со ИПАРД при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, утре, 27.11.2009 година, ќе организира ИПАРД инфо ден во Штип.

 

Заинтересираните земјоделци и преработувачи, за ИПАРД Програмата ќе можат подетално да се информираат на семинарот кој че се одржи од 10 до 13 часот, во просториите на општина Штип.


Соопштение
Дата на објава: 
26 Ноември 2009

 

Заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски,  утре, 27. 11. 2009 година, во 10.30 часот, во Ректоратот на Универзитетот ,, Свети Кирил и Методиј,, , ќе се обрати на присутните на свеченоста  по повод одбележувањето на јубилејот 65-години Земјоделски институт.


Syndicate content