Производителите и преработувачите ќе ги зајакнуваат договорните односи
Дата на објава: 
21 Јануари 2010
rabotilnica za razmena.jpg

Се зголемува интересот на европскиот пазар за македонските конзервирани производи, но домашните преаботувачи не можат да одговорат на предизвикот. Не произведуваат доволно поради немање суровина, а проблемот, велат, е во непостоењето договорни односи со земјоделците.

Ова беше клучна тема и на денешната работилница „Подобрување на хоризонталните врски помеѓу преработувачите и производителите и политиката на МЗШВ за унапредување на меѓусебната соработка“ што ја организираа Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агбиз програмата на УСАИД.


Средба на државниот секретар Јашари со бугарскиот заменик министер за земјоделство Димитров
Дата на објава: 
15 Јануари 2010
Jasari - dimitrov 1.jpg

 

Во рамки на саемската манифестација ,,Зелена недела,,, која од денеска до 24 овој месец се одржува во Берлин Германија, државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Бесир Јашари, оствари билатерална средба со Цветан Димитров,  заменик министер за земјоделство на Република Бугарија.

 


Oтворен саемот ״ Зелена недела во Берлин ״
Дата на објава: 
15 Јануари 2010
STAND 3 SO BESIR I AMBASADOROT.jpg

Од денеска, до 24 јануари, во Берлин Германија ќе се одржи 75 меѓународен саем за земјоделство ,,Зелена недела,,. Македонската делагација предводена од државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Бесир Јашари,  со компаниите од земјоделско-прехранбениот сектор, на учеснците и посетителите на оваа реномирана саемска манифестација ќе им ги претстават потенцијалите на Република Македонија од областа на акросекторот.


Јавен ОГЛАС бр. 01/10
Дата на објава: 
14 Јануари 2010

Врз основа на член 21 од Законот за земјоделско земјиште (Службен весник на РМ бр. 135/07), по Одлуката бр.22-370/1 од 12.01.2010 година Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, распишува

 

Ј а в е н О Г Л А С    бр. 01/10

за давање во закуп на земјоделско земјиште

во државна сопственост до 10 ха


Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата за регионот Гевгелија за површина од 210 ха 09ари 76м2


Додаток за превземање: 

Одредени приоритите за чистење на речните корита и одводните канали
Дата на објава: 
12 Јануари 2010
zimako cistenje na kanali izjavi 007.JPG

Координативното тело на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, денеска ги договори активностите за чистење на речните корита и одводните канали во зимско-пролетниот период.

 

Министерството оваа пролет ќе го реализира чистењето во должина од 38.096 метри и тоа во општините Другово, Кавадарци, Тетово, Брвеница, Пласница, Битола, Богданци, Василево, Гевгелија, Кичево, Зајас, Македонска Каменица, Струга, Прилеп, Крива Паланка, Дебарца, Радовиш, Долнени и Ресен, најави на денешната прес-конференција министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски. За есенскиот дел предвидено е чистење на повеќе од 20 километри од одводните канали и речните корита.


Syndicate content