Работен состанок на тутунарите и откупувачите за подготовка на новата откупна кампања за тутунот
Дата на објава: 
29 Октомври 2009
tutunari za veb.JPG

Откупот на тутунот од годинешната реколта може да почне веднаш по верификација на мострите ,беше кажано на денешниот работен состанок на министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Димовски со сите откупни претпријатија и со претставници на тутунските здруженијата. Верифицираните мостри за кои е задолжена посебна Комисија во Министерството, ќе бидат доставени до откупните пунктови во законскиот рок односно на 16 ноември. Според искажувањата на откупните претпријатија веќе се обезбедени финансиски средства и веднаш по добивањето на мострите планираат да започнат со откупот.

 

Проблеми генерално не се очекуваат е заклучокот од денешната средба,но тутунарите побараа од откупувачите да не се повтори минатогодишната состојба кога на крајот од откупот тутунот се откупуваше по многу повисока цена.

 


ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој
Дата на објава: 
29 Октомври 2009

Утре, петок, 30 октомври, во 15,30 часот во Владата на Република Македонија, ќе се одржи работен состанок ,,ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој,,.

 

На состанокот ќе се изврши презентација на ИПАРД фондовите, улогата на општините и на советодавните служби  во нивносто спроведување.

 

Состанокот го организира Телото за управување со ИПАРД при Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, а на него ќе учествуваат претставници од Платежната агенција, од Агенцијата за поддршка на развојот на земјоделството, како и градоначалници, претставници од општините и од ЛЕР тимовите.


Фармерите од југоисточниот регион се запознаа со условите за добивање средства од ИПАРД програмата
Дата на објава: 
28 Октомври 2009
SDC10526.JPG

И фармерите од југозападниот ден на Македонија се запознаа  со промотивната кампања ,,ИПАРД - европски можности за македонското земјоделство“. На промоцијата која ја организираше Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство а која се одржа во Струмица присуствуваа стотина фармери од југоисточниот регион. Тие се запознаа со можностите за добивање средства од претпристапните фондови на Европската унија за поддршка на земјоделството.


Почнаа ИПАРД обуките и на терен
Дата на објава: 
28 Октомври 2009

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство,  од Охрид ја започна теренската промотивна кампања „ИПАРД - европски можности за македонското земјоделство“. Агендата предвидува одржување инфо денови - трибини, тркалезни маси,  форуми, советувања и медиумски презентации низ целата држава. Според Маргарита Делева, раководител на Телото за Уравување со ИПАРД и државен советник за рурален развој во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Промоции за ИПАРД ќе се одржат и во Гевгелија, Кичево, Ресен, Куманово, Тетово, Битола, Прилеп, Кавадарци, Велес и во другите поголеми градови во земјава.


Ден на дрвото
Дата на објава: 
21 Октомври 2009
101_1100.JPG

Во министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство денеска беше оддржан координативен состанок со претставници на граѓанското здружение ,,Ден на дрвото,, и од шумарскит факултет во Скопје.На состанокот кој го водеше министерот Љупчо Димовски се договорија конкретни активности кои што треба да се превземат за реализација на граѓанската акција ,,Ден на дрвото,, што треба да се оддржи во средината на ноември годинава.Министерството беше кажано ќе ги координира јавните претпријатија за шуми и за пасишта за изнаоѓање на локации за пошумување,а подрачните единици на министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ќе изврши уште една  проверка директно на терен.


Syndicate content