Новости

Николовски: Усвоена нова дополнителна субвенција од 5 денари за килограм предадена оризова арпa

04.12.2018

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова интервентна мерка за земјоделците производители на ориз. Конкретно, земјоделците ќе добијат 5 денари за килограм произведена и предадена оризова арпа во регистрирани откупувачи. Владата ја донесе оваа одлука поради нарушениот баланс помеѓу понудата и побарувачката и многу ниската откупна цена. Со оваа нова дополнителна субвенција ќе се поттикне договорениот откуп на оризова арпа од реколтата 2018 година, од што бенефит ќе имаат и з...

Прочитај повеќе >

Потпишани се четири нови проекти на ФАО

04.12.2018

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски,  денеска потпиша четири нови регионални проекти на ФАО, во вкупен износ од 1.5 милиони американски долари. „Овие проекти се голем придонес кон решавање на актуелните прашања во регионот и подобра координација во справување со заедничките проблеми. Приближувајќи ги иновативните меѓународни практики и глобалните стандарди, ФАО во наредниот период ќе ни помогне да ги оствариме целите предвидени во стратешките доку...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Промена во цената има само на еден тип на леб, ќе се интервенира доколку дојде до пораст на цените и на останатите типови леб

05.12.2018

МЗШВ ја информира јавноста дека промената на цената на лебот се однесува на еден тип на леб и корекцијата ја имаат направено 3 компании производители на леб од Скопје и една компанија од Тетово, како поединечна одлука на фирмите. До овој момент големите фирми не ја имаат зголемено цената на лебот.   Сите останати информации се груби манипулации со јавноста. Доколку дојде до драстично зголемување на цените и на другите типови на леб, што би влијаело врз поскапување на животниот стандар...

Прочитај повеќе >

Објавен вториот јавен повик за интерес за купување земјоделско земјиште во државна сопственост под оранжерии

01.12.2018

Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство го објави вториот јавен повик за доставување на понуди за интерес за купување на земјоделско земјиште во државна сопственост под оранжерија и помошни објекти во функција на оранжеријата, односно на стопанскиот двор во функција на оранжеријата. Право на учество на јавниот повик имаат физички лица и правни лица кои во катастарот на недвижности се запишани како сопственици на оранжеријата и помошните објекти кои се во функција на оранжерија...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици