ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој
Дата на објава: 
29 Октомври 2009

Утре, петок, 30 октомври, во 15,30 часот во Владата на Република Македонија, ќе се одржи работен состанок ,,ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој,,.

 

На состанокот ќе се изврши презентација на ИПАРД фондовите, улогата на општините и на советодавните служби  во нивносто спроведување.

 

Состанокот го организира Телото за управување со ИПАРД при Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, а на него ќе учествуваат претставници од Платежната агенција, од Агенцијата за поддршка на развојот на земјоделството, како и градоначалници, претставници од општините и од ЛЕР тимовите.


Фармерите од југоисточниот регион се запознаа со условите за добивање средства од ИПАРД програмата
Дата на објава: 
28 Октомври 2009
SDC10526.JPG

И фармерите од југозападниот ден на Македонија се запознаа  со промотивната кампања ,,ИПАРД - европски можности за македонското земјоделство“. На промоцијата која ја организираше Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство а која се одржа во Струмица присуствуваа стотина фармери од југоисточниот регион. Тие се запознаа со можностите за добивање средства од претпристапните фондови на Европската унија за поддршка на земјоделството.


Почнаа ИПАРД обуките и на терен
Дата на објава: 
28 Октомври 2009

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство,  од Охрид ја започна теренската промотивна кампања „ИПАРД - европски можности за македонското земјоделство“. Агендата предвидува одржување инфо денови - трибини, тркалезни маси,  форуми, советувања и медиумски презентации низ целата држава. Според Маргарита Делева, раководител на Телото за Уравување со ИПАРД и државен советник за рурален развој во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Промоции за ИПАРД ќе се одржат и во Гевгелија, Кичево, Ресен, Куманово, Тетово, Битола, Прилеп, Кавадарци, Велес и во другите поголеми градови во земјава.


Ден на дрвото
Дата на објава: 
21 Октомври 2009
101_1100.JPG

Во министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство денеска беше оддржан координативен состанок со претставници на граѓанското здружение ,,Ден на дрвото,, и од шумарскит факултет во Скопје.На состанокот кој го водеше министерот Љупчо Димовски се договорија конкретни активности кои што треба да се превземат за реализација на граѓанската акција ,,Ден на дрвото,, што треба да се оддржи во средината на ноември годинава.Министерството беше кажано ќе ги координира јавните претпријатија за шуми и за пасишта за изнаоѓање на локации за пошумување,а подрачните единици на министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ќе изврши уште една  проверка директно на терен.


Заменик-министерот за земјоделство Иваноски во дводневна посета на Холандија
Дата на објава: 
15 Октомври 2009

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски престојува во дводневна посета на Холандија. Во текот на престојот, заменик-министреот  ќе го посети и светски познатиот саем за хорти и флорикултура „Хортифер“.

 

Иваноски се сретна со претставници од холандскиот бизнис сектор, вклучувајќи ги Холандски паркови и зеленило, Флорахоланд, Бејо заден и Енза заден. Заменик- министерот оствари средба и со претставници од холандските институции за стручно образование „ПТЦ +“ и „Ларенштајн“ кои се заинтересирани да го поддржат развојот на стручното образование во областа на земјоделството во Македонија преку  одржување на модерни практични обуки во областа на одгледување растенија и животни како и за технологии во земјоделството и во хортикултурата.


Syndicate content