Земјоделците бесплатно имаат на располагање 27 проекти за изградба на фарми и насади
Дата на објава: 
20 Јануари 2017
Pres.jpg

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви 27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за подигнување на овошни и лозови насади со кои земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата и Програмата за рурален развој.

 

Министерот за земјоделство Михаил Цветков денеска на прес-конференција истакна дека проектите се бесплатни и оти може да ги добијат сите заинтересирани земјоделци. Проектите електронски ќе бидат доставени и до подрачните единици на Министерството за земјоделство.

 

- Изготвувањето на еден ваков проект чини од пет до десет илјади евра. Со ова им помагаме на земјоделците да не даваат пари за изготвување на вакви проекти, рече министерот Цветков.

 

Проектите ги содржат сите потребни елементи за изградба на една фарма и за подигнување на насади и колку ќе чини таа инвестиција.

 


СООПШТЕНИЕ за полагање на вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун
Дата на објава: 
18 Јануари 2017

Полагањето на вториот (практичен)  дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун ќе се оддржи на 25 јануари 2017 годинасо почеток од 12 часот. Полагањето ќе се одржи во салата за состаноци во НАУЧЕН ИНСТИТУТ ЗА ТУТУН ПРИЛЕП со седиште на ул. Кичевска бр.ББ, Прилеп.

 

Се известуваат кандидатите на кои им е потребна обука во познавањето на тутунската суровина  дека на 24 јануари од 08 до 13 часот во просториите на Научен Институт за тутун Прилеп  може да побараат помош од  д-р Ана Корубин Алексоска и м-р Милан Смоквоски.

 

Целото соопштение со списокот на лица за полагање на вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун се наоѓа во додатокот за превземање.


СООПШТЕНИЕ за полагање на првиот дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун
Дата на објава: 
13 Јануари 2017

Полагањето на првиот дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун ќе се одржи на 17-ти јануари 2017 година, со почеток од 12 часот (до 14 часот).

Полагањето ќе се одржи во просторија бр. 2 на Испитниот Центар кој се наоѓа на ул. Христо Смирненски бр.30 ламела 1-Скопје (во близина на Универзална сала).

Трошоците за полагање на испитот за добивање лиценца за процена на тутун ги сноси кандидатот.

Сметката на која се врши уплатата, списокот со кандидати за полагање на испитот, како и целото соопштение се наоѓаат во додатокот за превземање.


ЈАВЕН ОГЛАС бр.13/16 за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари
Дата на објава: 
26 Декември 2016

Влада на Република Македонија

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство

Врз основа на член 21-a став 1 од Законот за земјоделското земјиште („Службен весник на Република Македонија“ бр.135/07, 18/11, 148/11, 95/12, 79/13, 87/13 106/13, 164/13, 39/14, 130/14, 166/14, 72/15, 98/15, 154/15, 215/15, 7/16 и 39/16), министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, распишува

 

Јавен ОГЛАС бр.13/16

за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на електронско јавно наддавање

1.ПРЕДМЕТ НА ЈАВНИОТ ОГЛАС

Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата со вкупна површина од 179 ха 00 ар 62 м2 во регион Велес, регион Виница и регион Струга во Република Македонија со следниве катастарски индикации поединечно по региони:

Додаток за превземање: 
Додаток за превземање: 
Додаток за превземање: 

Откупени речиси 13.000 тони тутун за просечни 191 денар по килограм
Дата на објава: 
23 Декември 2016
Foto.jpg

За пет недели од почетокот на откупот на тутунот (15. ноември), деветте откупувачи заклучно со вчера (22. Декември) откупија вкупно 12.968 тони тутун, односно 65% од очекувањата за годинашната реколта.

 

Просечната откупна цена е 191,39 денари по килограм, а според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство исплатата е реализирана со 90% или досега се исплатени две милијарди и 222 милиони денари.

 

Потсетуваме, субвенциите за тутунот изнесуваат 60 денари за килограм, што значи дека во моментов производителите просечно добиваат по 251 денар за килограм.

 

Инаку, според првичните проценки, во реколта 2016 се очекува да бидат откупени околу 20.000 тони тутун. Договор  потпишаа 10 претпријатија, од кои 9 го исполнија условот за откуп на тутунот, односно заклучно со 15 декември доставија банкарска гаранција дека обезбедиле средства за таа намена.

 

Тоа не беше случај со „Струмица Табак“, за која Државниот инспекторат за земјоделство (ДИЗ), согласно Законот за тутун и тутунски производи, даде предлог да биде избришана од Регистарот на откупувачи на тутун.

 


Syndicate content