Министерот Николовски во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин
Дата на објава: 
17 Јануари 2018
IMG_2834.jpg

Од денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, е во петдневна официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“, во Берлин, Сојузна Република Германија. Се работи за саем со долга традиција од 1926 година, на кој што своите производи ги изложуваат фирми од целиот свет, поради што доаѓаат повеќе од  400.000 посетители. Целиот настан е во организација на Министерството за храна и земјоделство на Сојузна Република Германија, во рамки на кој што се одржува и Форум за храна и земјоделство.

Годинава на саемот ќе учествуваат околу 90 министри за земјоделство од целиот свет, еврокомесарот за земјоделство и рурален развој на Европската унија, Фил Хоган, но и директори на меѓународни институции како Светска банка, Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации, меѓународни организации за земјоделство и други.


Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија
Дата на објава: 
17 Јануари 2018
26176134_10155150949278202_2099915242_n.png

Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2017-та достигна 212,7 денари за килограм. Откупот на тутун е во завршна фаза и се очекува да заврши до крајот на месецот. Досега според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство се откупени повеќе од 19,4 милиони килограми тутун во вредност од близу 60 милиони евра. Тутунот годинава е со добар квалитет, кај компаниите има интерес за откуп и засега нема пријавено проблеми во однос на проценката на класите.

Производството на тутун е стратешка култура на Република Македонија, со извоз во вредност од 100 милиони евра годишно.Во просек годишно откупот на тутун е околу 25 милиони килограми, со вредност од над80,5 милиони евра.

Тенденцијата на Владата е да се зголеми побарувачката на тутунот со зголемување на конкурентноста на пазарот преку влез на нови откупувачи на пазарот и инвестиции во тутунската индустрија, што крајно ќе влијае и врз зголемување на откупната цена на тутунот.


Јавна дебата за Предлог Националната програма за земјоделство и рурален развој 2018-2022
Дата на објава: 
16 Јануари 2018
jr mzsv2.jpg

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) денеска се одржа третата јавна дебата за Предлог 5 годишната Национална програма за субвенционирање.На работниот состанок учествуваа претставници од земјоделските здруженија, стопанските комори и фирми, кои имаа можност да го искажат своето мислење и да дадат предлози за подобрување на предвидените проекции на државната поддршка во следните пет години.

Националната Програма е за периодот 2018- 2022 година, и истата е основа за наредните Годишни Програми и може да се ревидира на три години. Програмата е донесена врз основа на Законот за земјоделство и рурален развој, а целта на истата е развој на македонското земјоделство преку имплементирање на нови технологии, инвестиции, зголемена конкурентност.


ЈАВЕН ПОВИК БР. 01/18 за запишување во евиденција на Локалната акциона група (ЛАГ)
Дата на објава: 
12 Јануари 2018

Согласно член 89 став 6 од Закон за земјоделство и рурален развој („Службен весник на Република Македонија“ бр. 49/10, 53/11, 126/12, 15/13, 69/13, 106/13, 177/14, 25/15, 73/15, 83/15, 154/15, 11/16, 53/16, 120/16, 163/16, 74/17) и член 4 од Правилникот за поблиски услови за запишување во евиденцијата на Локална акциона група, постапката за упис, потребната документација и начинот на водење на документацијата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 40/13, Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство објавува

ЈАВЕН ПОВИК БР. 01/18

за запишување во евиденција на Локалната акциона група (ЛАГ)

I.ПРЕДМЕТ

Предмет на овој Јавен повик е доставување на барања за запишување во евиденцијата на Локалната акциона група (во понатамошниот текст: ЛАГ), со цел поттикнување на локален развој на рурални средини, согласно член 89 став 6 од Закон за земјоделство и рурален развој („Службен весник на Република Македонија“ бр. 49/10, 53/11, 126/12, 15/13, 69/13, 106/13, 177/14, 25/15, 73/15, 83/15, 154/15, 11/16, 53/16, 120/16, 163/16, 74/17) преку мерките наменети за поддршка на:

 

Додаток за превземање: 
Додаток за превземање: 

Николовски:Со ревизијата на доделеното државно земјоделско земјиште,ќе ја вратиме земјата кај вистинските земјоделци
Дата на објава: 
11 Јануари 2018
26230540_2088387424716119_4975693926073078031_n.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со градоначалникот на Општина Бутел, Велимир Смилевски, посебната советничка за земјоделство на Претседателот на Владата на РМ, Ленче Николовска, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Јане Станкоски, вчера вечерта присуствуваа на заедничка трибина со земјоделци од скопското село Љуботен.

На трибината се разговараше за моменталната состојба во земјоделството, за проблемите со кои се соочувале земјоделците од овој регион во изминатите години, како и за идните политики на Владата за развој на земјоделскиот сектор. Земјоделците имаа можност да поставуваат прашања до присутните претставници од Владата.


Syndicate content