Новости

Објавен Јавниот повик за финансиска поддршка за Центрите за развој на планинските региони, за инвестиции за изградба и реконструкција на пристапни патишта до нивите

13.02.2020

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство го објави јавниот повик за поднесување на барања за финансиска поддршка преку Програмата за капитални субвенции, наменета за финансирање на инвестиции за реконструкција и пробивање на пристапни патишта до земјоделско земјиште. Оваа финансиска поддршка е наменета за Центрите за развој на Планските региони. Крајниот рок за доставување на барањата е до 25-ти овој месец.   „Со помош на овие средства, Центрите имаат можност да р...

Прочитај повеќе >

Димковски во Свети Николе: Склучени вкупно 150 договори за државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари

08.02.2020

Денеска во Свети Николе, министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, ги додели договорите за јавните огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари, коишто беа објавени за Светиколскиот регион. За јавниот оглас до 3 хектари се склучија 86 договори со земјоделци, за вкупно 206 хектари. За јавниот оглас над 3 хектари се склучија 64 договори за вкупно 800 хектари. „Вкупно со двата јавни огласи за овој регион доделуваме 1.006 хе...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

За седум дена истекува Јавниот повик за финансиска поддршка за Центрите за развој на планинските региони

18.02.2020

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство потсетува дека, Јавниот повик за поднесување на барања за финансиска поддршка преку Програмата за капитални субвенции истекува за седум дена, заклучно со 25 овој месец. Финансиската поддршка е наменета за Центрите за развој на Планските региони. Средствата коишто ги доделува МЗШВ се наменети за финансирање на инвестиции за реконструкција и пробивање на пристапни патишта до земјоделско земјиште. Со помош на овие средства, Центрите имаа...

Прочитај повеќе >

МЗШВ: За првпат државното земјоделско земјиште се доделува транспарентно и законски

17.02.2020

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во изминатите две и пол години спроведе транспарентна распределба на државното земјоделско земијште, согласно Законот за земјоделско земјиште. Оваа  пракса на правилно доделување на државното земјоделско земјиште ќе продолжи и во следниот период. Во врска со изнесените информации од дополнителниот заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Цветан Трипуновски,  дека МЗШВ постапува незаконски во распределбата ...

Прочитај повеќе >