Новости

Заштитата на шумите како природно национално богатство е еден од приоритетите на Владата

16.07.2018

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска присуствуваа на конференцијата на тема „Заштита на шумите, искуство и научени лекции од Италија“, заедно со амбасадорот на Италија, Карло Ромео и генералот на италјанската Карабињера, Донато Монако. Целта на денешната конференција беше да се презентира моменталната состојба на шумите и стопанисувањето со нив, како и да се слушнат искуствата на Италија во ...

Прочитај повеќе >

Потпишани договори помеѓу Република Македонија и ФАО–Зголемена конкурентност на земјоделскиот сектор и мерки за справување со климатските промени

11.07.2018

Зголемена конкурентност на земјоделскиот сектор, подобрување на животот во руралните средини преку одржлив рурален развој, одржливо управување со природните ресурси и справување со климатските промени, се главните приоритетни области на трогодишниот договор за соработка што беше потпишан помеѓу Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации и Владата на Република Македонија.Програмската рамка на ФАО за Македонија за периодот 2018-2020 година беше потпишана од Министерот за земјоделс...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Новиот закон за тутун ќе ги намали бирократските обврски на тутунопроизводителите

16.07.2018

Во производната 2017 година тутунот беше засаден на површина од 14.415 ха, а се очекуваше околу 26.659 тони суров тутун во лист. За ова производство склучени беа вкупно 29.354 договори со тутунопроизводители и издадени вкупно 23.373 евидентни листови за производство и откуп на тутун. Според податоците внесени во електронскиот систем за евиденција на тутунот од старна на откупните претпријатија од реколта 2017 година откупени се вкупно 23.544 тони суров тутун во лист со просечна откупн...

Прочитај повеќе >

Општинските комисии во ресенскиот и прилепскиот регион започнаа со проценки на штетите од невремето

10.07.2018

Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и локалните власти денеска излегоа терен во увид на штетите врз земјоделските посеви од вчерашното невреме во преспанскиот регион. Преспанскиот регион е дури шест пати опфатен од невреме од месец мај до денес. Токму затоа Комисијата за проценка на штети е веќе формирана и активна. Според првичните информации поројниот дожд и град во регионот предизвикал најголеми штети во село Јанковец, Ресен, делови од селата Златари и ...

Прочитај повеќе >