Новости

Објавен Јавниот повик за финансиска поддршка за Центрите за развој на планинските региони, за инвестиции за изградба и реконструкција на пристапни патишта до нивите

13.02.2020

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство го објави јавниот повик за поднесување на барања за финансиска поддршка преку Програмата за капитални субвенции, наменета за финансирање на инвестиции за реконструкција и пробивање на пристапни патишта до земјоделско земјиште. Оваа финансиска поддршка е наменета за Центрите за развој на Планските региони. Крајниот рок за доставување на барањата е до 25-ти овој месец.   „Со помош на овие средства, Центрите имаат можност да р...

Прочитај повеќе >

Димковски во Свети Николе: Склучени вкупно 150 договори за државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари

08.02.2020

Денеска во Свети Николе, министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, ги додели договорите за јавните огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари, коишто беа објавени за Светиколскиот регион. За јавниот оглас до 3 хектари се склучија 86 договори со земјоделци, за вкупно 206 хектари. За јавниот оглас над 3 хектари се склучија 64 договори за вкупно 800 хектари. „Вкупно со двата јавни огласи за овој регион доделуваме 1.006 хе...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Со средства од Програмата за рурален развој се проширува и реконструира регионалниот пат од Бутел до Раштак

20.02.2020

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Благе Цветковиќ, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Борис Георгиевски, денеска беа во село Раштак каде во тек е реконструкција и проширување на регионалниот пат од Бутел до Раштак во должина од 5 километри. Реконструкцијата се извршува со финансиска поддршка од Програмата за рурален развој, за што општина Гази Баба до...

Прочитај повеќе >

Сара Цветкова – победник на глобалниот натпревар на ФАО за цртеж по повод Светскиот ден на храната

19.02.2020

19 февруари, 2020 година, Скопје – Пчелите се клучни чинители во ланецот на исхрана и играат важна улога во зачувување на безбедноста на храната, подобрувањето на исхраната и борбата против гладот. Светскиот ден на храната ја инспирираше Сара Цветкова, 11-годишна ученичка од Скопје, да ја претвори својата имагинација и уметнички талент во цртеж кој повикува на „заштита на пчелите за постигнување на Свет без глад #ZeroHunger“.   Сара ја освои првата награда на глобалниот ...

Прочитај повеќе >