Новости

Вицепремиерот Анѓушев, МЗШВ Димковски и директорот Бабовски во посета на откупниот центар Ником во Градско – Инвестициите во откупните центри ги решаваат проблемите за откуп и пласман на земјоделските производи

19.07.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, министерот за земјоделство, шумарство и водостопаnство Трајан Димковски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски и градоначалникот на Градско Роберт Бешовски, го посетија откупниот центар за овошје и зеленчук Ником во Градско, корисник на средства од ИПАРД 2 програмата.  Вицепремиерот Анѓушев потенцираше дека Владата посветува големо внимание на реа...

Прочитај повеќе >

Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави и ќе се обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини

18.07.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со евроамбасадорот Семјуел Жбогар, и постојаниот претставник на УНДП во Република Северна Македонија, Нарине Сахакјан, ја посетија браната Слатино, беше реконструирана во рамките на Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите во 2015. Оваа брана е од исклучително значење за општина Дебарца,за заштита од поплави и сега се изврши темелна санација на телото на браната како и на преливникот. &bdq...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

12.07.2019

Државниот инспекторат за земјоделство спроведе контроли на компаниите коишто вршат откуп  и преработка на пченица од реколтата 2019-та. Инспекторите од ДИЗ извршија контроли во шест откупни компании во Велес, Свети Николе, Кочани, Кривогаштани и Битола. При контролите е утврдено дека компаниите имаат објавено откупна цена и истата се движи од 9 до 10,5 денари за килограм во зависност од класите дали е прва, втора или трета класа.  Инспекциските контроли од страна на државните инспекто...

Прочитај повеќе >

Компаниите ги препознаваат бенефитите од ИПА фондовите, со ефикасна искористеност на ИПАРД, агросекторот ќе се подготви за пристап во ЕУ

11.07.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Нефрус Челику,  денеска беа во посета на компанијата „Бесо интерком ДООЕЛ“, во тетовско Желино. Оваа компанија е еден од корисниците на мерките од ИПАРД 2 Програмата. Конкретно, компанијата со Платежната аген...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици