Новости

„Зелена Недела“, Берлин -Со унапредување на глобалното сточарско производство до решавње на проблемот со глад и сиромаштија
Дата на објава: 
20 Јануари 2018
26903637_1614755531915333_5531410435046728406_n.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска на „Глобалниот форум за храна и земјоделство“, во Берлин, заедно со присутните 70 министри за земјоделство, ги усвоија заклучоците од заедничиот извештај-„Коминике2018“ за „Обликувањето на иднината на сточарството – одржливост, одговорност и ефикасност“.

Министрите за земјоделство од целиот свет беа согласни дека сточарското производство на глобално ниво ќе треба да одговори на зголемената побарувачка на ефикасен и одржлив начин и ќе мора да ја подобри  профитабилноста на фармерите. На пленарната сесија беше потенцирано дека сточарството како гранка има голема улога во борбата против гладот и намалувањето на сиромаштијата.


Министерот Николовски потпиша свечена изјава за поддршка на Европската декларација за развој на производство на соја без ГМО
Дата на објава: 
19 Јануари 2018
26733530_2092022924352569_3826576679156616652_n.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска во рамки на саемот „Зелена Недела“, во Берлин, Сојузна Република Германија, на формалната церемонија за потпишување на Европската декларација за соја, организирана од страна на министерот за земјоделство на Унгарија, г-дин Шандор Фазекеш, потпиша свечена изјава, со која Македонија дава поддршка на оваа Европска декларација за соја.

Потписници на заедничката Декларација се Австрија, Хрватска, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Италија, Луксембург, Холандија, Полска, Романија,Словачка и Словенија. Со оваа декларација се дава поддршка на зголеменото производство на  соја и други легуминозни култури за храна и добиточна храна, како придонес за развој на поодржливи и поеластични земјоделски системи во Европа, како и поддршка на Агендата 2030 на Обединетите Нации и Стратегијата за одржлив развој на Европската унија.


Biznesmenë shqiptarë dhe amerikanë të interesuar për bashkëpunim dhe investime në bujqësinë e Maqedonisë
Дата на објава: 
18 Јануари 2018
slika drzaven.jpg

Sekretari i Shtetit i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, NefrusÇeliku zhvilloi një takim pune me biznesmenë, anëtarë të dhomave, përfaqësues të sektorit bankar dhe institucionet financiare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Republikës së Shqipërisë. Në takim morën pjesë dhe kompani nga Maqedonia në fushën e shërbimeve të konsulencës, si dhe përfaqësues nga sektori bankar.

 

Nga ana maqedonase, në takim u prezantu situata aktuale në bujqësinë e Maqedonisë, tokën bujqësore në dispozicion, gjendjen e qendrave grumbulluese dhe mundësi për të blerë të njëjtin, numrin e kafshëve, prodhimtaria, degët strategjike, mënyrat e mbështetjes financiare në bujqësi, politikat qeveritare për zhvillim të këtij sektori, si dhe mundësitë për investime në fushën e bujqësisë në Republikën e Maqedonisë.

 

Sekretari Çeliku ka thënë se takimi i sotëm është i rëndësishëm për shkak se përfaqëson një mundësi potenciale për bashkëpunim afat-gjatë në zbatimin e projekteve të ardhshme të suksesshme me interes të ndërsjellë.

 

"Sektori agro-ushqimor është një degë e rëndësishme ekonomike e Republikës së Maqedonisë. Maqedonia është një prodhues i provuar të produkteve bujqësore me shije të veçantë dhe cilësi të shkëlqyer për shkak të kushteve klimatike të shkëlqyera dhe të tokës e cila i jep një karakteristikë të veçantë dhe të njohur, jo vetëm në tregjet tradicionale në rajon, por edhe tregjet botërore me fuqi të lartë blerëse. Një nga prioritetet që do të jetë e dedikuar qeveria në të ardhmen është krijimi i një klime të favorshme për tërheqjen e investitorëve të huaj, duke ofruar asistencë teknike dhe stimuj administrativ për realizimin e investimit", tha Çeliku.

 


Албански и американски бизнисмени заинтересирани за соработка и инвестиции во македонското земјоделство
Дата на објава: 
18 Јануари 2018
slika drzaven.jpg

Државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Нефрус Челику, денеска имаше работен состанок со бизнисмени, членки на комори, претставници на банкарскиот сектор и финансиски институции од Соединетите Американски држави и од Република Албанија. На состанокот присуствуваа и македонски фирми од областа на консултантски услуги, како и претстваници од банкарскиот сектор.

Од македонска страна, на состанокот беше презентирана моменталната состојба во македонското земјоделство, расположливите земјоделски површини,состојба со откупни центри и можност за купување на истите, број на добиток, проиозводство, стартешки гранки, начинот на финансиска поддршка во земјоделството, политиките на Владата за развој на овој сектор, како и можностите за инвестирање во областа на земјоделството во Република Македонија.

 

Државниот секретар Челику, посочи дека денешниот состанок е значаен бидејќи претставува потенцијална можност за долгорочна и соработка во спроведување на идните успешни проекти кои се од взаемен интерес.


Министерот Николовски во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин
Дата на објава: 
17 Јануари 2018
IMG_2834.jpg

Од денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, е во петдневна официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“, во Берлин, Сојузна Република Германија. Се работи за саем со долга традиција од 1926 година, на кој што своите производи ги изложуваат фирми од целиот свет, поради што доаѓаат повеќе од  400.000 посетители. Целиот настан е во организација на Министерството за храна и земјоделство на Сојузна Република Германија, во рамки на кој што се одржува и Форум за храна и земјоделство.

Годинава на саемот ќе учествуваат околу 90 министри за земјоделство од целиот свет, еврокомесарот за земјоделство и рурален развој на Европската унија, Фил Хоган, но и директори на меѓународни институции како Светска банка, Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации, меѓународни организации за земјоделство и други.


Syndicate content