Новости

Работилница на ФАО и МЗШВ за проценка на потребите за информации за националната инвентаризација на шумите
Дата на објава: 
14 Февруари 2018
IMG_20180214_091551.jpg

Со помошна ФАО, шумарскиот сектор во Македонија презема понатамошни чекори за одржли во управување со шумските ресурси и зголемување на придонесот на шумарскиот сектор во националната економија и руралниот развој.Одржливото управувањето со шумските ресурси значи осигурување, дури и зголемување на нивните придобивки, вклучувајќи од дрвни и останати шумски производи, за задоволување на потребите на општеството на начин кој ги зачувува и одржува шумските екосистеми во корист на сегашните и идните генерации.

Во исто време, одржливото стопанисување со шумите бара соодветни и квалитетни информации за моменталниот статус и промените во шумските екосистеми. И покрај деталното и добро воспоставено планирање на шумите на ниво на насад, во Република Македонија нема достапни ажурирани информации за моменталната состојба и трендовите на шумските ресурси на национално ниво. Последниот таканаречен "брз" инвентар на шумите во Македонија е спроведен во 80тегодини.


Николовски: Остануваме фокусирани на развојот на лозарството и винарството, преку поголема финансиска поддршка
Дата на објава: 
14 Февруари 2018
28169942_10155277080253202_114292845_o.jpg

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, придружуван од министерот за земјоделство, Љупчо Николовски и советничката за земјоделство, Ленче Николовска, денеска во Кавадарци и во Неготино, присуствуваа на одбележувањето на празникот на лозарите и винарите, Св. Трифун.

При посетата на Кавадарци, премиерот Заев и министерот Николовски  остварија средба со присутните граѓани на централниот плоштад во Кавадарци.

За време на посетата на Неготино, Премиерот Заев, министерот Николовски и градоначалникот Делков, остварија средба со присутните граѓани на градскиот плоштад. Премиерот Заев порача, дека со посебно внимание се решаваат проблемите на лозарите, дека се води грижа за навремено исплаќање на субвенциите и тоа дека во тек се и разговори со винариите и откупувачите за откупот на годинешната реколта.


Николовски: Зборот е збор, трудот на тутунарите се цени и плаќа, тутунарите ќе добиваат повисоки субвенции
Дата на објава: 
13 Февруари 2018
DSC_2420.jpg

Владата на денешната седница во Уредбата за директни плаќања за 2018 година, ја дефинираше висината на субвенциите за килограм предаден тутун. Со Уредбата, почнувајќи од реколтата 2017 година, тутунарите ќе добиваат повисоки субвенции. Конкретно, се воведува субвенционирање во три нивоа и тоа:

- субвенцијата за прва класа тутун ќе изнесува 80 денари по килограм, што е прво ниво;

- за втора класа обезбедуваме 70 денари, што е второ ниво;

- третото ниво на субвенционирање изнесува 60 денари по килограм и важи за трета и четврта класа, како за двете дополнителни класи.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство,  Љупчо Николовски, изјави дека на овој начин ќе мотивираат тутунарите да произведуваат квалитетн тутун.


Николовски: Искористувањето на ИПАРД Програмите e еден од главните приоритети на МЗШВ, со цел приближување до европскиот аграр
Дата на објава: 
8 Февруари 2018
ipard3.jpg

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски, денеска во Охрид, присуствуваше на Работилницата за имплементација на ИПАРД Програмите, на која што присуствуваа првите луѓе од Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на Европската унија (DG Agri) и од Постојаната работна група за регионален рурален развој – SWG, како и директори и претставници на Платежните агенции од Хрватска, Турција, Црна Гора, Србија, Албанија и Косово.

Оваа работилница се одржува во период кога сите предлози и забелешки се добредојдени за подобра реализација на ИПАРД Програмите. Работилницата е во организација на Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на Европската унија и Постојаната работна група за регионален рурален развој – SWG.


Средба Николовски- Травников: Ќе се активира работата на Меѓувладината македонско- руска комисија
Дата на објава: 
6 Февруари 2018
27785486_10156561646560628_1158728021_o.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство,  Љупчо Николовски, во рамки на официјалната посета на Москва, денеска имаше работен состанок со претседателот на рускиот дел од Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка, г. Максим Травников, на кој што беше разговарано за широк спектар на прашања, кои се од заеднички интерес за Република Македонија и за Руската Федерација.

На средбата присуствуваа амбасадорот на Република Македонија во Русија Гоце Карајанов, директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Јане Станкоски и директорот на Македонско-руската Стопанска комора, Дејан Бешлиев.

Позитивно беше оценет растечкиот тренд на трговската размена помеѓу двете земји, особено извозот на македонски земјоделско-прехрамбени производи на рускиот пазар, со оглед на фактот дека истиот има најголемо учество во вкупната вредност на извозот во Русија, а интересеот за македонските земјоделск-прехрамбени производи во Руската Федерација континуирано расте.


Syndicate content