Новости

Седница на собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство
Дата на објава: 
3 Февруари 2010

Собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство даде зелено светло за второ читање на Предлог законот за изменување на Законот за тутун и тутунски производи. Членовите на Комисијата расправаа и по амандманите поднесени по предлог-законите за ветеринарно-медицински препарати, како и за именување и дополнување на Законот за пасишта во второ читање.


Презентиран Предлог законот за земјоделство и рурален развој
Дата на објава: 
2 Февруари 2010

Уредување на пазарите со земјоделски производи, обезбедување стабилност на доходот на земјоделските производители, зачувување на конкурентските услови, пропишување услови за откуп и увоз, воведување задолжителни откупни договори и потсекторска соработка, како и мерки за поттикнување на потрошувачката и за заштита на пазарот, се дел од одредбите содржани во новиот закон за земјоделство и рурален развој што го изготви Владатаa, кој е веќе во собраниска процедура.


Годинава за поддршка на руралниот развој 10 милиони евра
Дата на објава: 
1 Февруари 2010

За инвестиции во руралниот развој, годинава од Буџетот, со Програмата за финансика поддршка на рурален развој  ќе се одвојат 579 милиони денари или околу 10 милиони евра, што е за 3 милиони евра повеќе од 2009 година. На прес-конференцијата која  се одржа во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Маргарита Делева, државен советник за рурален развој информира дека огласот за распределба на парите од оваа програма ќе биде објавен од страна на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, на крајот на наредниот месец.

 


Календар за поднесување на барања од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2010 година
Дата на објава: 
1 Февруари 2010
Додаток за превземање: 

Средба на министерот Димовски со ФФРМ
Дата на објава: 
27 Јануари 2010
Sostanok so farmerite 27.01.2010 001.jpg

Продолжуваат редовните средби на министерот Љупчо Димовски со претставници на земјоделските здруженија. На средбата со Федерацијата на фармери на Р. Македонија се разговараше околу актуелниот проблем со пласманот на јаболкото за што беше договорено идната недела да се организира посебен состанок за изнаоѓање на долгорочни мерки.Федерацијата на фармери побараа и измени на критериумите при субвенционирањето во овчарството, говедарството, пчеларството.Меѓудругото,сточарите побараа да се зголеми процентот  на отстапување од пријавен до задржан број на добиток при добивање на субвенциите од 5 на 20 проценти.

 

Според министерот, постојат различни размислувања меѓутоа целта е преку разговори да се изнајдат соодветни решенија.

 

На денешната средба станало збор и за проблемот со паушалното оданочување во земјоделството што произлегува од Законот за персонален данок на доход.


Syndicate content