Новости

Министерот Димовски ќе се сретне со претставници на Групацијата за свињарство
Дата на објава: 
12 Ноември 2009

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски,  во четврток, 19 ноември, во 10 часот и 30 минути, во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе одржи работен состанок со претставници на Групацијата на производители на свинско месо при Стопанската комора на Македонија.

 

На состанокот  инициран од Групацијата ќе се разговара за актуелните состојби во оваа сточарска гранка, особено за активностите и насоките на Ветеринарната управа на Македонија  за  борба против свинската чума.


Ден на дрвото
Дата на објава: 
11 Ноември 2009
den na drvo 2.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, неговиот хрватски колега Петар Чобанковиќ и Соња Буковец, државен секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и  храна на Република Словенија, во паркот на Скопски саем,  симболично засадија дрва. На ваков нашин за прв пат заедно, тие се приклучија на големата акција за пошумување на Република Македонија ,, Ден на дрвото-засадија својата иднина,, која по трети пат ќе се одржи кај нас во петок на 13 ноември.


Регионален форум за зголемување на конкурентноста на земјоделството за полесен настап на пазарот на ЕУ
Дата на објава: 
1 Ноември 2009
ministerski forum  fotka.JPG

Почитувањето на стандадрите за безбедност на храната е основен предуслов за подобрување на конкурентноста на земјоделскиот сектор, но и можност за полесен пласман на нашите производи на европскиот пазар. Ова е еден од заклучоците  на  учесниците на Регионалниот министерски форум на тема „Зголемување на конкурентноста на земјоделството за полесен настап на пазарот на ЕУ“, што се одржа  во Скопје во рамки на годинашната саемска манифестација Агрофуд.


Прв ИПАРД форум
Дата на објава: 
6 Ноември 2009
saem 1.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, на денешниот прв ИПАРД форум што се одржа на Скопскиот саем истакна дека со ИПАРД фондовите ќе се подобри квалитетот и ќе се зголеми пазарната вредност на земјоделските производи. Сега, додаде тој, повеќе од 50 отсто од вкупниот годишен извоз на земјоделски производи од Република Македонија се реализира на пазарите на Европската унија. Со стандардизирање на производството, повеќе од сигурно е дека оваа бројка можеме да ја зголемиме. Од овие причини, констатира министерот Димовски, со ИПАРД фондовите ќе се подобри квалитетот и ќе се зголеми пазарната вредност на земјоделските производи, а со тоа и нивниот извоз.


Министерот Љупчо Димовски во посета на органска фарма и винарија
Дата на објава: 
31 Октомври 2009

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски  ја посети фармата за органско производство што е дел од органската винарска визба „Грков“ кај Кавадарци.

 

Фармата располага со 140 кози, раса „алпина“, од чие млеко се проиведуваат седум типови органско сирење, со сертифицирани површини за органско градинарско производство и овоштарство, со 11 хектари сопствени лозови насади за производство на органско грозје, а има и ресторан со сала за дегустација, за организиран пречек на туристи.

 

Министерот Љупчо Димовски, имаше можност да ги дегустира првите органски произведени вина во Македонија.


Syndicate content