Новости

МЗШВ отвори кол центар за потребите на земјоделците и агробизнисмените
Дата на објава: 
29 Септември 2017
22163853_10156159650940628_2041686546_o.jpg

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од денеска отвора кол центар наменет за земјоделците, агробизнисмените и сите граѓани, а со единствена цела – навремено да ги добијат сите потребни услуги и информации што ги интересираат.

Телефонските броеви на кои што ќе можат да се јавуваат земјоделците и агробизнисмените се  071/204-137; 070/415-314; 070/415-389.

Овие телефонски линии ќе бидат достапни секој работен ден од 8 часот наутро до 17 часот попладне.

Преку кол центарот земјоделците и агробизнисмените  ќе можат да добијат информации поврзани со исплата на субвенции, рокови за аплицирање за конкретни мерки, огласи за земјиште и сите останати информации од областа на земјоделство.

Воедно, преку кол центарот ќе може да се пријавуваат и одредени проблеми со кои се соочуваат земјоделците и агробизнисмените како и информации за незаконски дејствија. На овој начин Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство навреме ќе може да реагира и да преземе мерки за брзо решавање на секој проблем поединачно.


Денеска Охридското езеро се пориби со сто илјади единки охридска пастрмка
Дата на објава: 
28 Септември 2017
22070599_10156156713340628_983788714_o.jpg

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски во Охрид, заеднички со Хидробиолошкиот завод и со Државниот инспекторат за земјоделство, учествуваше во порибување на Охридското езеро со 100.000 единки подмладок од ендемичниот вид охридска пастрмка.

Оваа количина е дел од вкупно планираните 2.500.000 единки за цело езеро. Акктивноста започна на 11-ти овој месец и континуирано ќе се спроведува до првата половина на октомври. Пастрмката е на возраст од 6 до 9 месеци, со тежина од три грама и должина до седум сантиметри.

Станува збор за редовна активност согласно Законот за рибарство и аквакултура, со кои државата е задолжена за порибување на рибoловните води врз основа на риболовната основа изготвена од надлежните овластени институции.


Николовски: Ќе работиме на системски мерки и на изнаоѓање на нови пазари за извоз на македонските јаболка
Дата на објава: 
27 Септември 2017
22095642_10156153086945628_273613757_o.jpg

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, денеска присуствуваше на манифестацијата „Преспански јаболкобер“, што се одржа во Ресен. Со откинување на првото јаболко на насадите во „Агроплод“, министерот Николовски и официјално го означи почетокот на годинешната берба на јаболка и на овоштарите им посака бериќет.

Оваа година од аспект на временските прилики беше исклучително лоша за целиот земјоделски сектор.

Особено голема штета од временските непогоди поточно  раните мразеви што го зафатија овој регион, нанесоа огромни штети врз производството на јаболка.


МЗШВ: Се деблокира процесот за исплата на обештетувањата од штетите од временските неприлики во 2016 година
Дата на објава: 
26 Септември 2017

Владата на Република Македонија денеска го усвои Акцискиот план за постапување по предметите за настанатите штети од временските непогоди што се случија во 2016 година, а што беше започнато според одредбите од Законот за заштита и спасување.

На овој начин се одблокира процесот за исплата на обештетувањата на земјоделците кои во 2016 година претрпеа штети во земјоделското производство од пролетниот мраз, град и поплави.

 

Врз основа на одлуката на Владата, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе формира Комисија составена од претстваници од МЗШВ, Министерство за финансии, од Биро за судски вештачења и од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Комисијата ќе биде задолжена за прегледување на елаборатите и барањата за штети, како и утврдување на конечниот список на лица, висината на штетите кои треба да се надоместат, а настанати како резултат од временските непогоди кои ја зафатија Македонија во 2016 година, а кои беа започнати согласно одредбите од Законот за заштита и спасување.

 


МЗШВ достави 13.580 барања до Бирото за судски вештачења за проценка на штетите од годинешните пролетни мразеви
Дата на објава: 
22 Септември 2017

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска до Бирото за судски вештачења,  достави 13.580 барања за проценка на штетите од неповолните климатски настани (доцни пролетни мразеви), што се случија во април годинава. Станува збор за барања доставени од 27 општини/ Подрачна единица и  проценка на 49.556 катастерски парцели, за кои што Подрачните единици на МЗШВ, утврдиле дека временските непогоди имаат нанесено штети врз земјоделските култури.

Се работи за општините/Подрачни единици, Охрид, Дебарца, Струга, Велес, Пехчево, Виница, Демир Хисар, Карпош, Неготино, Тетово, Кратово, Гостивар, Боговиње, Радовиш, Чаир, Струмица, Кочани, Крушево, Делчево, Гевгелија-Богданци, Македонски брод, Берово, Дебар, Битола, Прилеп, Кавадарци и Ресен.

Во очекување се барањата од уште 5 општини ( Гази Баба, Куманово, Кичево, Штип и Свети Николе), чии што барања претходно беа вратени поради утврдени грешки во доставената документација.


Syndicate content