Соопштенија

Поддршка од 12 милиони денари за доматите предадени во преработувачките капацитети
Дата на објава: 
14 Октомври 2009

Со последната измена на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството се воведува нова финансиска мерка за производителите на домати. Станува збор за поддршка за произведени и продадени домати во преработувачки капацитети за производство на доматно пире.

 

За оваа мерка се предвидени се вкупно 12 милиони денари или по 3 денари за килограм предаден домат.

 

Пријавувањето за оваа мерка трае до 5 ноември и се врши во подрачните единици на Министерството за земјоделство. Критериумот е произведени и предадени домати во преработувачки капацитети за производство на доматно пире во период од 1. до 31.10.2009 година.


Тече рокот за поднесување барања за субвенциии за млекото предадено во капацитетите од мај до септември годинава
Дата на објава: 
8 Октомври 2009

Од 5-ти  октомври  земјоделците можат да поднесуваат барања за субвенционирање на индустриските градинарски култури предадени во преработувачките капацитети, за грозјето предадено во регистрираните домашни винарски визби, за домашно произведениот сертифициран семенски и саден материјал, за произведеното и предадено млеко од мај до септември годинава, како и за одгледани и предадени говеда.

Тече рокот и за аплицирање за финансиска поддршка за гоеници, телиња, набавени приплодни глави говеда, овци, кози, свињи, бројлери и пчелни матици.


Syndicate content