Соопштенија

Инвестиции во објекти и системите за наводнување на земјоделски површини
Дата на објава: 
11 Август 2014
A3CCCBB8EBF1D0AE68E71D4E16E59ABE.jpg

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство годинава ќе инвестира околу 9 милиони евра во капитални објекти во областа на водостопанството и во системите за наводнување и одводнување. Продолжува  чистењето на примарната каналска мрежа,а се планираат и законски измени кои ќе овозможат подобро управување со системите.


Средба на министерот Цветков со лозари од тиквешкиот регион
Дата на објава: 
6 Август 2014
P8060165.JPG

Поради неповолните климатски услови годинава родот на грозјето ќе биде преполовен и очекуваме откупните цени да бидат поголеми од лани, истакнаа претставниците на здружението „ Агротиквешија“ на средбата со министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Михаил Цветков.

 

Поради високите трошоци за заштита на насадите и помалиот род цена од 13 денари за килограм за смедеревката и 15 за вранецот  би била реална сметаат лозарите.

 

Министерот Цветков посочи дека и оваа година во рамките на своите надлежности министерството ќе се вклучува во подршката на овој сектор и во отстранувањето на сите можни тешкоти со кои се соочуваат лозарите и винариите.Законот за винарство ќе мора да се почитува, односно винариите доколку сакаат да се вклучат во откупот несмеат да имаат долгови кон лозарите.

 

Винарарските визби должници веќе го намалуваат долгот што дава оптимистички проценки дека стартот на откупот треба да биде на задоволство на двете страни.

 


Соопштение
Дата на објава: 
23 Јули 2014

.Соопштение за јавност

 

Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, ги известува сите заинтересирани лица кои користат земјоделско земјиште во државна сопственост кое им е доделено во постапка за  АРОНДАЦИЈА а ги немаат регулирано имотно правните односи,  дека  до 27 ноември 2014 година можат да поднесат Барање до Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство  за склучување на договор за размена согласно член 16 од Закон за изменување и дополнување на Законот за земјоделско земјиште („Службен весник на Република Македонија” бр. 164/13), со кој  е пропишана постапка за регулирање на сопственичко правните односи за склучување на договор за размена.

Во прилог на барањето  потребно е да се достави следната документација:


Средба на министерот Цветков со амбасадорот на Народна Република Кина
Дата на објава: 
21 Јули 2014
P7210133.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков, оствари прва официјална средба со  амбасадорот  на Народна Република Кина во Република Македонија, н.е. Wen Zhenshun, на која беше истакната желбата и намерата од двете страни, за интензивна соработка во иднина, која ќе овозможи реализација  на идеите и предложените проекти во секторот земјоделство.


ЈАВЕН ПОВИК
Дата на објава: 
19 Јуни 2014

Република Македонија

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО,

ШУМАРСТВО И ВОДОСТОПАНСТВО

 

 

 

ЈАВЕН ПОВИК


Во согласност со Програмата за волонтирање, а со цел приближување на работата на државната администрација кон младите, а воедно и укажување на можност за стекнување на работно искуство со кое би можеле полесно да конкурираат на пазарот на трудот, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство овозможува волонтирање за 6 (шест) заинтерсирани студенти.

Додаток за превземање: 

Syndicate content