Исплатени 88,6 милиони денари субвенции за задржано женско јагне и јаре

13.05.2020 10:46:00


Денеска се исплатија 88,6 милиони денари субвенции за задржано женско јагне и јаре на 4.945 сточари.

Според податоците од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, на сметките на 3.179 сточари кои имаат задржано женско јагне денеска се исплатени над 78 милиони денари, а на 1.766 сточари  за задржано женско јаре исплатени се околу 10,5 милиони  денари.  Со оваа мерка директно се влијае на окрупнување на стадата како и на зголемување на производство на млеко.

Праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите продолжува. Парите за земјоделски субвенции се исплаќаат во период кога на земјоделците и на сточарите  средствата им се најпотребни, односно, пред почеток на новата реколта или ново рефинансирање на средствата за окрупнување или обнова на стадата.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици