Успешно заврши поднесувањето на барања за субвенции за Програмата за директни плаќања 2020 година

04.08.2020 11:00:00


 Успешно заврши поднесувањето на барања за субвенции за Програмата за директни плаќања 2020 година. До петок, (31- ви јули 2020), до кога беше и последниот ден за пријавување на земјоделците, барање за добивање на финансиска поддршка во земјоделството поднеле 65.554 земјоделци. Подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во соработка со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, и оваа година успешно го реализираа процесот за поднесување на барањата. Во следниот период следува обработка на приститгатите барања за субвенции и исплата на субвенции според предвидените рокови во Програмата за директни плаќања за 2020 година.

Аплицирањето за субвенциите се одвиваше електронски. Но, дел од земјоделци кои не можеа сами да аплицираат и оваа година како и минатите тоа го сторија со помош од вработените во Подрачните единици на МЗШВ.

Во овој период се поднесуваа барања за субвенции за растително производство и тоа за поледелски и градинарски култури, лозови и овошни насади, за сточарско производство, односно оние земјоделци кои одгледуваат говеда, овци, кози, пчели свињи, за финансиска поддршка за заклани животни во кланица.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици