Уште десет дена за поднесување на барања за субвенции за премии во осигурување на посевите и добитокот

21.08.2020 11:14:00


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој,  ги потсетуваат сите земјоделци дека остануваат уште десет дена за поднесување на барања за помош за премии во осигурување. Ова значи дека, сите земјоделци кои веќе ги осигурале  посевите или добитокот, ќе можат до 31.  август 2020 година да достават барање за добивање на финансиска поддршка за полисите за осигурување. Барањата се доставуваат секој работен ден во Подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Преку оваа мерка, државата субвенционира 60 отсто од средствата што земјоделците ги дале за полисата за  осигурување на родот и добитокот. На овој начин директно им се помага на земјоделците во намалување на трошоците за заштита на родот од временски непогоди  а истовремено се штитат и од можни загуби доколку дојде до нив.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, апелира до сите земјоделци да не го чекаат последниот рок за поднесување на барањата, туку навреме и со користење на заштитни маски за заштита од корона вирус да ги достават барањата до Подрачните едници на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици