Прва билатерална средба на министерот Хоџа и амбасадотор на Република Аргентина Н.Е. Алфредо Атанасов

15.09.2021 12:30:00


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа одржа прва средба со амбасадотор на Република Аргентина Н.Е. Алфредо Атанасов.

На средбата е разговарано за досегашната соработка и можностите за унапредување особено во делот на агросекторот.

Заеднички заклучок е дека нашите земји имаат потенцијал за многу поголема соработка од досегашната. За таа цел, договорено е во најскоро време да се  потпишат меморандуми за билатерална соработка во областа на трговската размена особено на земјоделски и прехранбени производи.

Досегашниот извоз на наши производи кон оваа пријателска земја не го исполнува максималниот потенцијал и има капацитет за висок раст, особено во делот на органски производи. Во следниот период, ќе ја зголемиме трговската размена и со производи кои досега не сме ги извезувале на аргентинскиот пазар, а постои голем интерес.

Министерот Хоџа и амбасадорот Атансов се согласија дека и нашиот пазар е добар потенцијал за аргентинските производи особено во делот на земјоделска механизација и производи од риба и месо.

Со заедничка иницијатива за продлабочување на соработката, ќе се формираат и работни групи од двете страни кои ќе направат детална анализа точно на кои земјоделски и прехранбени производи ќе се стави фокус за зголемување на трговската размена, бидејќи и двете земји имаат производство кое е извозно ориентирано, а пазарите се компатибилни. Целта е да го зголемиме и извозот и увозот и да работиме во интерес на двете земји.

Тоа е нашиот мотив да ја интензивираме соработката со оваа пријателска земја, што ќе придонесе кон вкупниот економски раст на државата.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици