Соопштенија


Денеска во Брисел се одржа Конференција на тема  „Прекугранични болести кај животните во Европа, - Важноста од меѓународна соработка за одржливо сточарство“, во организација на Европската комисија, на која што присуствуваа министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство на Република Македонија, Љупчо Николовски и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов. На конференцијата, Европската комисија за здравје и безбедност на храна, ја пофали Македонија за политиките за справување со болестите кај животните во 2017 година, но и за мерките кои што ги презема во оваа област АХВ, а кои во најголем дел се усогласени со европските регулативи. Следниот месец ваква конференција ќе се одржи во Македонија.


Владата на вчерашната седница ги донесе измените и дополните на Законот за ветеринарно медицински препарати. Основната цел на законските измени и дополни е унапредување на заштита на здравјето и интересите на  потрошувачите и степенот на здравствена заштита и благосостојба на животните како и обезбедување на соодветна  деловна клима за бизнис операторите.

Со измените и дополнувањата на Закон за ветеринарно медицински препарати се обезбедува детално уредување на ставање во промет, издавање и употреба на ветеринарно-медицински препарати со детално дефинирање на кои ветеринарно медицински препарати и во кои услови може да се користат, кој може да ги користи и кај кои видови животни може да се користат.  


Од денеска, па се до крајот на овој месец, сите земјоделски стопанства кои се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, ќе може да аплицират за добивање на средства од Програмата за финансиска поддршка и руралниот развој, односно преку „Мерката 121, Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“.


Владата на Република Македонија на денешната седница ја донесе одлуката за воведување на нова дополнителна субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје за сортите смедеревка и вранец


Владата ќе обезбеди дополнителна субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје за сортите вранец и смедеревка. На овој начин ќе се придонесе за зголемување на рентабилноста на производството на овие две најзастапени сорти. Одлуката ќе биде донесе на следната владина седница. Освен оваа дополнителна субвенција, со цел создавање на рентабилно производство, Владата ќе обезбеди финансиски средства за Здружението на лозари, за да можат да обезбедат дополнителни контроли на мерењето на  шеќерните единици, а се со цел да нема манипулации и да бидат сигурни во проценките од страна на винариите.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици