Новости


Денеска заврши имплементацијата на Твининг Проектот „Финализирање на мрежата на сметководствени податоци од земјоделски стопанства“, финансиран од ИПА програмата на Европската унија.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, посочи дека дека еден од предусловите во процесот на прилагодување на националните институции кон Европската Унија е воспоставување на национална мрежа на сметководствени податоци од земјоделски стопанства (ФАДН).


 

Оваа е втора работна недела во која се спроведуваат Инфо денови во склоп на едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020. Охрид беше последната локација во која што се реализираше последниот инфо ден за оваа недела. До сега претставниците на Телото за управување со ИПАРД фондовите од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информираа граѓаните во Сопиште, Петровец, Берово, Пехчево, Дојран, Негорци, Белчишта и Охрид.


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со постојаниот координатор на Обединетите нации во Република Северна Македонија, Росана Дуџак и со градоначалникот на општина Гази Баба, Борис Георгиевски, присуствуваше на одбележување на Светскиот ден на храната во , ООУ “Крсте Мисирков” во Гази Баба. 


Денеска се одржа Првата национална конференција за промовирање на ФАДН Стандардни резултати, во организација на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во рамките на Твининг проектот „Финализирање на мрежата на сметководствени податоци од земјоделски стопанства (ФАДН)“.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, денеска имаше работен состанок со амбасадор на Шпанија во Република Северна Македонија, Емилијо Лорензо Сера.