Соопштенија


Со цел решавање и стабилизирање на откупот на сливи, Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство воведе нова субвенција од 2 денари за килограм, за правните лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски мерки. Воедно, за земјоделците во годинешната Програма за финансиска поддршка во земјоделството, субвенцијата за предадено овошје во преработувачки капацитет, вклучително и за сливите, е зголемена од 2 на 3 денари за килограм. Со овие мерки, вкупната финансиска поддршка што ја дава МЗШВ за стабилизирање на откупот на сливи, изнесува 5 денари.  


Дополнителна субвенција од 2 денари за килограм за правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски мерки е новата мерка која Владата ја донесе на последната седница. Мерката важи и за преработувачи и за трговци на сливи. Висината на директни плаќања е 2 денари по килограм. За земјоделците остануваат 3 денари дополнителни субвенции кои им се исплаќаат за предадени сливи во преработувачки капацитети.


Министерството за земјоделство и водостопанство најостро ги демантира невистините изнесени од партијата ВМРО-ДПМНЕ, а во врска со сообраќајната несреќа на лицето Н.Б вработено во министереството. МЗШВ уште еднаш најостро ги отфрла информациите дека несреќата се случила надвор од работно време и дека возилото било управувано без овластување.


Со цел надминување на проблемите настанати со временото ограничување на извоз на коскесто овошје во Руската Федерација, денеска се одржа состанок во амбасадата на Руската Федерација, на кој што присусуствуваа претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Државниот инспекторат за земјоделство и г-дин Константин Берсенев, заменик амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија.


Државниот инспекторат за земјоделството во координирана акција со МВР Охрид одзема вкупно 73 рибарски мрежи и 370 парчиња белвица, поради прекршување на Законот за Државен инспекторат и на Законот за рибарство и аквакултура. Конкретно, на ден 14.08.2018 година од страна на овластени лица од ДИЗ извршена е вонредна контрола на потегот над с.Калишта и с.Радожда.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици