Соопштенија


Собранието на учесници во консолидацијата на земјоделско земјиште од село Логоварди (Општина Битола) со мнозинство гласови од сопствениците го усвои Планот за распределба на земјоделското земјиште во Логоварди. По Егри и Трн (исто така во Општина Битола) и Дабјани (Општина Долнени), ова е четвртиот усвоен план за консолидација на земјоделско земјиште во државата по принципот на распределба со промена на границите, во рамките на проектот финансиран од Европската унија МАИНЛАНД, кој е ко-финансиран од Организацијата за храна и земјоделство при Обединети нации (ФАО) и се спроведува во тесна соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски одржа состанок со потсекторската група за уредување на пазарот на жита, во којашто членуваат претставници од секторите од МЗШВ, од земјоделските здруженија, стопанските комори, Факултетот за земјоделски науки и храна, Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството.


„Ова е година имаме најголема набавка на високопедигрирани грла добиток, со висок генетски потенцијал, преку Програмата за рурален развој. Ова е вест која ме прави горд на сè она што посветено и мотивирано го работиме како министерство заедно со сточарите и Платежната агенција“, изјави министерот за земјоделатво,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски при денешната посета на фармата „Бони Фарм“ во велешкото село Црквино.


 

Како Влада и министерство посветено работиме и ги помагаме земјоделците. Подготвивме и донесовме Интервентен фонд во вредност од 400 милиони денари, а преку дополнителните мерки кои ќе бидат донесени и есенската сеидба, до крајот на годината овој фонд ќе достигне вредност од 600 милиони денари, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, во денешното гостување во вестите на Сител телевизија.


Министерот за земјоделство,шумарство  водостопанство Љупчо Николовски заедно со заменик-шефот на Делегацијата на Европската Унија, Џулијан Васало и градоначалникот на општина Крива Паланка, Сашко Митовски, денеска беа на локацијата во селото Конопива, Крива Паланка, кадешто започна изградбата на  системот за наводнување на Селска река.

Овој систем е финансиран од Европската унија преку Инструментот за претпристапна помош (ИПА) 2019 односно во рамки на проектот „Изградба на мали системи за наводнување во општините во Република Северна Македонија – Фаза 2“.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици