Соопштенија


Во услови на светска криза која директно ја погодува и нашата земја, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) навремено креираше мерки за поддршка на земјоделците во широк консултативен процес со земјоделците, нивните здруженија и земјоделските експерти.


Одговорно водиме грижа за секој земјоделец и преку конкретни мерки даваме поддршка во услови на криза.  Успеавме да ги надминеме сите блокади и се донесоа измените на Законот за земјоделство и рурален развој, каде ја одложивме обврската кон УЈП и целосно ги исплативме субвенциите за тутун – истакна министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на средба со земјоделци во Долнени, која се одржа на барање и во организација на Асоцијацијата на земјоделци.


Денеска, во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство свечено се одбележа почетокот на Твининг лајт проектот, „Усогласување на законодавството и имплементација на правото на ЕУ во областа на рибарството и аквакултурата во Република Северна Македонија“. На свеченото отворање присуствуваа министерот Николовски, амбасадорката на Република Хрватаска, Н.Е г-ѓа Нивес Тигањ, претставници на Делегацијата на Европската Унија во Скопје, како и многу гости од домашни институции вклучени во претктот и, експерти од областа рибарство и аквакултура од Република Хрватска.


Со Ребалансот, Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство (МЗШВ) обезбеди 2,7 милијарди денари, средства наменети за директна поддршка на земјоделците, односно за исплаќање на редовните, но и целосно расчистување на заостанатите субвенции кон земјоделците. Повеќе од 45.000 земјоделци во текот на тековната 2022 година ги добиваат своите субвенции.


На 9-ти мај започна спроведувањето на твининг лајт проектот финансиран од Европската Унија со вредност од 250.000,00 евра „Усогласување на законодавството и имплементација на правото на ЕУ во областа на рибарството и аквакултурата во Република Северна Македонија“.