Соопштенија


На годинешната меѓународна министерска конференција на која домаќин е словенечкото министерство за земјоделство, шумарство и храна, официјално учество зема и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Северна Македонија со делегација која ја предводеше заменик-министерот Трајан Димковски.


Врз основа на Решението за распишување на избори за членови на советите на општините и советот на градот Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на градот Скопје бp.09-3732/1 од 06.08.2021 година донесено од страна на Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија (“Службен весник на Република Северна Македонија" бp.185/21), Комисијата за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на елеитронско јавно наддање по јавен оглас бр.02/21 донесе:


Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска  на сметките на 11,785 субјекти се исплатени близу 617,6 милиони денари субвенции. Исплатените субвенции се за фармерите кои имаат обележани грла говеда, кози, како и за сите фармери кои задржале женско јагне.


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со претставникот од Делегацијата на Европската Унија, Костас Супилас, амбасадорот на Кралството Шпанија, Emilio Lorenzo Serra,  претставници на конзорциумот кој го спроведуваше проектот, претставници на здруженија на земјоделци и други соработници на Министерството, учествуваше на заврешен настан по повод успешна реализација на проектот „Мали, нискотрошковни, еколошки прифатливи системи за наводнување: Избирање на локации и подготовка на целосно тендерско досие за изградба“.


Во организација на Кабинетот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, во координација со кабинетите на претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и претседателот на Владата на Република Албанија, Еди Рама, а во соработка со стопанските комори од регионот, денеска во Скопје се одржа Економски форум за регионална соработка на кој присуствуваше и министерот Хоџа.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици