Соопштенија


Четири месеци над 20 илјади домаќинства кои живеат од производство на тутун чекаат исплата на заслужените субвенции. Навремено уште во месец февруари пред пратениците беше доставен предлогот за измена и дополнување на Законот за земјоделство и рурален развој. Техничка измена која ни овозможува веднаш, уште наредниот ден, откако законот ќе биде донесен да ја започнеме постапката за изготување на решенија за исплата на субвенции и оваа група на земјоделци конечно да ги добијат заслужените средства.


Викендов, нашата земја беше зафатена од нестабилни временски услови кои предизвикаа пороен дожд и град на повеќе места низ државата. Екипи на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска се на терен низ повеќе региони и вршат увид на состојбата и штетите предизвикани од невремето. Министерот Николовски заедно со директорот на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) Ивица Тодоровски, го посетија Лозово кое вчера во текот на ноќните часови беше зафатено од силно невреме проследено со град.


Покажаниот консензус во рамки на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство при Собранието, кој значеше едногласно усвојување на Законот за земјоделство и рурален развој потребно е пратениците да го покажат и за време на денешната пленарна седница. За таа цел, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство бара од сите пратеници едногласно да ги усвојат измените и дополнувањата на овој Закон и тоа како прва точка на дневниот ред на денешната 64-та пленарна седница на Собранието закажана за 12:10 часот.


Во рамките на кампањата „Поддршка за секој земјоделец“, денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со заменик – министерот Абдулшуќур Абедини, државниот секретар Реџаиљ Исмаили и директорот на Управата за водостопанство Исни Јакупи, денеска беа во посета на полошкиот регион.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека до Владата на Република Северна Македонија доставено е барање за измена на Програмата и Уредбата  за финансиска поддршка во земјоделството, со што ќе се продолжи рокот за аплицирање за субвенции до 30 јуни. Бидејќи сите институции дадоа позитивно мислење, очекуваме измената да биде усвоена на следната владина седница.