Соопштенија


Во рамки на работната посета во Брисел, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заедно со директорот на Платежната агенција Никица Бачовски остварија средба со еврокомесарот за земјоделство Јануш Војчеховски и директорот на Директоратот за земјоделство и рурален развој Волфганг Буртшер во Европската комисија.


„Поддршката за македонскиот земјоделец нема партиска боја. Секогаш, а особено во време на ваква криза мора да се обединиме и да дадеме приоритет на барањата на земјоделците, а не на голата желба за власт. Апелирам во мое име како министер и во име на земјоделците и нивните семејства до пратениците: ,,Законите за конкретна поддршка на земјоделците не смее никогаш особено не заради политички несогласувања да бидат блокирани“, истакна министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на брифинг со медиумите.


Денеска, на Школка во Градскиот парк, Скопје се одржа настан во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по повод доделување на договорите за финансиска поддршка на малите винарии. На настанот присуствуваа малите семејни винарии регистрирани во Регистарот на производители на вино, кои ги презентираа своите вински брендови пред гостите и посетителите во паркот. Сите присутни имаа можност да уживаат во дегустација  на македонските вина и да се запознаат со мерките и политиките на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.


Денеска во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство беа доделени договорите за набавка на модерни системи за наводнување, конструкција на бунари и други зафати на површински води. На настанот присуствуваше Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заменик-министерот Абдулшуќур Абедини, државниот секретар Реџаиљ Исмаили, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски и заменик директорот Абдулахи Ремзи.


 Ви се обраќам како министер кому примарна задача во овој период на економска и енергетска криза, а на подолг рок и потенцијална криза за храна е да ги решава проблемите на земјоделците. Барам заедно да им помогнеме на овие наши граѓани да се подготват за нови реколти, поголемо производство и подостоинствен живот. Убеден сум и тоа ме води во мојата работа дека никому не оди во прилог ако врз грбот на нашите граѓани се поставува одново и одново прашањето: ,,Кој добива, а кој губи со блокада на Собранието?”. Одговорот е кристално јасен и во континуитет како политичари го добиваме од граѓаните. Пораката е јасна, тие се уморија да не’ слушаат во нашите препирки и несогласувања, затоа е неопходно да се насочиме кон брзо решавање на животните и егзистенционалните приоритети на земјоделците и сите наши сограѓани, особено во време на вакви големи светски кризи.