Соопштенија


На својата редовна 45-та седница Владата на Република Северна Македонија по предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе одлука за распишување на четири јавни огласи за ставање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува сите земјоделци дека истекува рокот на јавниот повик за користење на средства за набавка на трактор. Токму затоа, ги повикуваме сите заинтересирани лица кои не аплицирале дека имаат време до 20-ти Мај. Максималната вредност која секој корисник може да ја добие е до 3.500.000 денари. Парите се доделуваат за период на реализација на деловниот план и се исплаќаат на годишно ниво.


Сакајќи граѓаните да ја знаат вистината, министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, чувстува потреба да реагира на денешниот протест на лозарите.
Како министерство одговорно и посветено носиме мерки и се грижиме за секој еден земјоделец, особено во овие моменти кога како последица од светската криза предизвикана од војната во Украина, земјоделците се соочуваат со зголеми трошоци за производство.


Системот за наводнување Славишко Поле е во завршна фаза и летово, кон крајот на јули ќе биде пуштен во употреба.


Продолжува карванот со теренската кампања „Поддршка за секој земјоделец“. Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски беше во посета на Битола и околината.