Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски придружуван од заменик министерот, Абдулшуќур Абедини и државниот советник, Трајан Димковски, денес остварија работна средба со Фрида Крифца, министерка за земјоделство и рурален развој на Албанија.


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска ја посетија новата браната Конско, којашто е во завршна фаза на изградба. Оваа вештачка акумулација е дел од хидросистемот Гевгелиско поле и нејзиното пуштање во употреба ќе значи навремено обезбедување на вода за наводнување за нови 4.000 хектари земјоделски површини.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, од денеска започнува теренска кампања за промоција на сите мерки и јавnи повици кои изминатиов период ги донесе министерството.Теренската кампања започна денеска од Свети Николе каде министерот Николовски оствари неколку средби со земјоделци и директно ги информираше за мерките кои се во тек и ги повика максимално да ги искористат и да аплицираат на сите објавени повици.


Во првите 100 дена од мандатот на новата Влада и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, уште еднаш на дело ја докажавме грижата за секој земјоделец. Преку Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој 2022 година, за прв пат одеднаш, распишавме пет јавни повици за поддршка на земјоделците при набавка на трактори, набавка на силоси, изградба на мандри, набавка на опрема за производство на тутун и поддршка за рурална жена.


Во првите 100 дена од мандатот на новата Влада и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, докажавме дека се грижиме за секој земјоделец. Креиравме политики и мерки за помали трошоци и одржливо производство, обезбедивме сигурност, стабилен пазар на храна и покажавме грижа за секој килограм домашно производство.