Соопштенија


Зголемен интерес кај земјоделците бележат последните пет јавни повици кои беа распишани од програмата за Рурален развој за 2022 година, преку кои се овозможи поддршка за набавка на трактор, поддршка за изградба на силоси, изградба на мандри, поддршка за набавка на опрема за производство на тутун и грантот за рурална жена.


Свечено отворен твининг проектот „Подобрување на административните и на оперативните капацитети на органите за заштита на растенија” MK 19 IPA AG 01 21, чија цел е да се подобри ефикасноста на националниот систем за заштита на растенијата преку правилно спроведување на националните политики и законодавство во согласност со европското право што во превод значи подобар квалитет на земјоделско-прехрамбените производи, намалена употреба на хемиски производи и почиста животна средина.


Ова информирање на јавноста има за цел да ги предупреди правните и физичките лица кои сакаат да се стекнат со закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост да не подлегнуваат на понуди од лица кои нудат земјоделско земјиште во државна сопственост на брз начин и без спроведување на постапки пропишани со законот за земјоделското земјиште, туку за сите информации да се обратат до надлежната организациона единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство-Секторот за управување, располагање и продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост, која ќе им ги даде сите потребни информации за законските постапки за добивање на земјоделско земјиште во државна сопственост во закуп или пак да ја користат веб страницата на Министерството каде се објавуваат сите јавни огласи и јавни повици за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост.


Како што и ветивме пред тутунарите, веднаш по донесувањето на измените на Законот за земјоделство и рурален развој, започна постапката за исплата на заслужените субвенции кон тутунарите.

Сите решенија за исплата на субвенциите кон тутунарите за реколтата 2021 година се изготвени и од страна на директорот на Агенцијата за Финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски се потпишани и проследени до министерството за финансии. Во еден ден, без селекција ја реализираме финансиската поддршка за тутунарите.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски имаше чест да се обрати на настан по повод 1. јуни Светски ден на млекото. Настанот се одржа во дворот на компанијата „Бимилк“, во Битола, во присуство на менџерскиот тим на Бимилкпретставници на институции и бројни кооперанти - производители на млеко.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици