Соопштенија


1 јули 2020 година, Будимпешта, Унгарија - Иако вниманието на медиумите е свртено кон човечката пандемија, африканската свинска чума сè уште е многу важен проблем. Беснеејќи низ три континенти, никогаш досега во историјата болеста не беше толку широко распространета со толку милиони животни погодени. Болеста носи огромни економски трошоци, значителни нарушувања во трговијата и сериозно влијае на руралниот живот.


Во текот на вчерашниот ден, со помош на новата метода за заштита од град со авионско засејување на облаците, повторно успешно е спречена појава на град и не е причинета материјална штета на земјоделските посеви.


Владата на на вчерашната седница ја усвои информацијата и даде согласност за измените на Правилникот за висината на надоместокот за извршените работи на Државниот инспекторат за земјоделство (ДИЗ). Со овие измени се олеснуваат условите за упис во регистарот на производители на вино на физички лица и мали винарски визби. Конкретно, се намалува висината за надоместокот од 10.000 денари на 1.500 денари за винарски визби со капацитет на преработка и чување на вино до 30.000 литри годишно и 5.000 денари за винарски визби со капацитет на преработка и чување на вино над 30.000 литри.


Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска го објави Јавниот повик за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2020 година. Сите сточари кои во период од 01- ви октоври до 31- ви декември 2019 година, набвиле  педигрирани, хибридни чистокрвни свиња и пчелини матици од одобрени одгледувалишта,  ќе може да поднесат барање за добивање на финансиска поддршка преку Мерката „121 Инвестиции во модернизација на земјоделски стопанства“ од Програмата за Рурален развој. 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува сите земјоделци кои имаат потреба да извршат промена на податоци во Единствениот регистар на земјоделски стопанства (ЕРЗС) по било кој основ, истото да го направат заклучно со 30 јуни. Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици