Соопштенија


Лидерите на трите земји од иницијативата „Отворен Балкан“, претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и премиерот на Република Албанија и домаќин на Самитот, Еди Рама, заедно со нивните тимови, денеска во Тирана потпишаа пет договори кои беа најавени на промоцијата на „Отворен Балкан“ во Скопје во јули оваа година.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Сектор за шумарство и ловство ги известува концесионерите на дивечот во ловиштата дека на ден 16.12.2021 година во Службен весник на Република Северна Македонија бр.283/21 е објавен Законот за дополнување на Законот за ловството.


Заменик - министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски заедно со директорот и заменик - директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски и Ремзи Абдилахи, денеска во просториите на МЗШВ, свечено ги доделија првите договори на младите земјоделци, добитници на грант до 10.000 евра.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, изминативе неколку дена беше домаќин на турски експертски тим, од областа на шумарството. Беше одржан првиот работен состанок на Заедничкиот Комитет за шумарство, во рамки на Меморандумот на Разбирање помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Турција за соработка во областа на шумарството, потпишан во јануари 2021 година.


Денеска, заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски одржа прес- конференција во медиjа центарот во Владата на Република Северна Македонија, на која за јавноста го презентираше буџетот за агросекторот за 2022 година.