Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски од саемот за вино „Винска Визија за Отворен Балкан“ во Белград за Сител телевизија ја потенцираше важноста на договорот за соработка и обезбеденост со храна кој заедно со министрите за земјоделство на Србија и Албанија, Бранислав Недимовиќ и Фрида Крифца го потпишаа денес во рамки на Самитот Отворен Балкан.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски во рамки на самитот Отворен Балкан, денеска во Белград заедно со министрите за земјоделство на Србија и Албанија, Бранислав Недимовиќ и Фрида Крифца потпишаа Договор за соработка помеѓу трите држави во областа на механизмите за обезбеденост со храна во Западен Балкан.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Владата одговорно го разгледуваат прашањето со обезбедување на дополнителни финасиски средства за АД Водостопанство. Владата веќе одобри дополнителна финасиска помош за АД Водостопанство до 200 милиони денари со кои ќе се реши овој проблем.

Исто така се работи на нов модел за преструктуриање на АД Водостопанство, кој треба да ја подобри и зголеми ефикасноста на вработените.


Во интерес на јавноста како министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство сакаме да информираме, а воедно и да ги корегираме искажаните лажни наводи во врска со ситемот за авионско засејување на градоносни облаци кој како проект министерството го работи заедно со УХМР.

 

Најпрво сакаме да напоменеме дека овој систем согласно склучениот договор за ангажирње на авиони се однесува и користи за превенција и заштита на земјоделски површини од појава на град. Токму затоа овој систем е важен во заштитата на земјоделското производство.

 

За користењето на системот за авионско засејување на градоносни облаци министерството годишно одвојува 1 милион евра од својот буџет и истиот се користи од 2020 година.

 


Премиерот Димитар Ковачевски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски одржаа средба со лозарите и со претставници на винариите. По средбата премиерот Ковачевски на прес-конференцијата истакна дека годинава, постигнат е договор за историски најголемо зголемување на откупната цена на грозјето од 30%.