Соопштенија


Денеска, во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), се одржа прес-конференција во врска со изнесените дезинформации и полувистини објавени во некој од медиумите.

Прес – конференцијата ја водеа раководителот на Секторот за шумарство и ловство на МЗШВ, Саша Јовановиќ и директорот на ЈП „Национални шуми“ Валентин Груевски. Пред присутните претставници на медиумите, на најтранспарантен начин беше изнесена правата вистина за случајот кој осамна  под наслов: „Приватна фирма доби државна дозвола за извоз на дрво во време на енергетска криза“

Во насловот на текстот се добива впечаток дека се работи за привилегија на определена фирма, а не за редовна управна постапка во која секој правен субјект кој ќе ги исполни определените услови, пред се за легално потекло на дрвната маса истиот мора да добие одобрение (а не дозвола како што е назначено во текстот) за извоз на определен вид на дрво односно дрвен сортимент. Во случајот се работи за барање на определена фирма за извоз на опожарена дрвна маса од црн бор, која потекнува од опожарените површини во делчевско од катастрофалните пожари, кои се случија минатата година.


На ден 06 09.2022 година, со почеток во 10:00 часот во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, на ул. “Аминта Трети” бр.2 Скопје ќе се одржи испит за стопански риболов и испит за рибочувар.Списокот на кандидати на кои им е одобрено барањето за полагање на испит е дадено во прилог.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со претставниците на здруженијата на лозари и винариите одржа состанок на кој се разговараше за овогодинешната откупна цена на грозјето.

 

По денешните долги и исцрпни консулатиции, потигнато е до сега историско најголемо зголемување од 30% на откупната цена. Овогодишеншата откупна цена на смедеревката ќе биде 13 денари, а за вранецот 15 денари, односно 3 денари повеќе споредбено со ланските цени за откуп на грозјето.


Во Горна Радгона, Република Словенија, денес официјално започна 60-то издание на меѓународниот саем АГРА 2022, на кој присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Станува збор за еден од поголемите и позначајни меѓународни саеми, на кој се претставуваат изложувачи од голем број држави во светот а со свој штанд е претставена и Република Северна Македонија со своја презентација која се одржа на национален изложбен простор, дизајниран и опремен со карактеристични и препознатливи елементи од нашата држава. Изложбениот простор на Република Северна Македонија презентира повеќе области од земјоделството, економијата и можностите за инвестирање во развој на бизниси, особено продлабочување на соработката со Словенија, но и соработката со соседните земји и земјите од регионот.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, деновиве е во службена посета на Република Словенија и ќе учествува на 60-тото издание на еден од поголемите и позначајните меѓународни саеми за земјоделство и храна во централна Европа – AGRA FAIR 2022, кој се одржува во Горна Радгона.

Во рамки на посетата, министерот Николовски оствари билатерална средба со словенечката министерка за  земјоделство, шумарство и храна  г-ѓа Ирена Шинко.

На средбата беше разговарано за унапредување на билатералната соработка меѓу двете земји преку реализација на проекти од Акциониот план за соработка меѓу Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Северна Македонија и Министерството за земјоделство, шумарство и храна на Република Словенија, за периодот 2021-2024 година.