Соопштенија


Денеска во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство беа доделени договорите за набавка на модерни системи за наводнување, конструкција на бунари и други зафати на површински води. На настанот присуствуваше Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заменик-министерот Абдулшуќур Абедини, државниот секретар Реџаиљ Исмаили, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски и заменик директорот Абдулахи Ремзи.


 Ви се обраќам како министер кому примарна задача во овој период на економска и енергетска криза, а на подолг рок и потенцијална криза за храна е да ги решава проблемите на земјоделците. Барам заедно да им помогнеме на овие наши граѓани да се подготват за нови реколти, поголемо производство и подостоинствен живот. Убеден сум и тоа ме води во мојата работа дека никому не оди во прилог ако врз грбот на нашите граѓани се поставува одново и одново прашањето: ,,Кој добива, а кој губи со блокада на Собранието?”. Одговорот е кристално јасен и во континуитет како политичари го добиваме од граѓаните. Пораката е јасна, тие се уморија да не’ слушаат во нашите препирки и несогласувања, затоа е неопходно да се насочиме кон брзо решавање на животните и егзистенционалните приоритети на земјоделците и сите наши сограѓани, особено во време на вакви големи светски кризи.


На својата редовна 45-та седница Владата на Република Северна Македонија по предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе одлука за распишување на четири јавни огласи за ставање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува сите земјоделци дека истекува рокот на јавниот повик за користење на средства за набавка на трактор. Токму затоа, ги повикуваме сите заинтересирани лица кои не аплицирале дека имаат време до 20-ти Мај. Максималната вредност која секој корисник може да ја добие е до 3.500.000 денари. Парите се доделуваат за период на реализација на деловниот план и се исплаќаат на годишно ниво.


Сакајќи граѓаните да ја знаат вистината, министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, чувстува потреба да реагира на денешниот протест на лозарите.
Како министерство одговорно и посветено носиме мерки и се грижиме за секој еден земјоделец, особено во овие моменти кога како последица од светската криза предизвикана од војната во Украина, земјоделците се соочуваат со зголеми трошоци за производство.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици