Новости


На денешната средба на Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа со амбасадорката на Украина, Н.Е. Наталија Задорожњук, беше потврдена обостраната желба и интерес на двете пријателски земји да ја продлабочат соработката во сферата на земјоделството, особено во делот на трговската размена со земјоделско-прехранбени производи.
Украинскиот пазар е многу значаен за нас, бидејќи има голем потенцијал и можности, кој не се доволно искористени. Зголемен пласман на земјоделско - прехранбени производи на пазарите во двете земји, ќе биде еден од приоритетите во иднина.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, оствари средба со претседателот на Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија, г.Неби Хоџа.
На средбата г.Неби Хоџа ги презентираше проблемите и тешкотиите со кои се соочуваат со приватните бизниси, особено во секторот земјоделство, барајќи да се направат реформи со кои ќе се овозможи рамноправен рурален развој.
Министерот за земјодлество, шумарство и водостопанство г.Хоџа вети дека МЗШВ ке биде партнер во унапрендувањето на сите процеси, како унапредување на програмите за развој на земјоделството и агротуризам, придонесувајќи во зајакнување на националните програми како и на ИПАРД програмата.


Денеска во Кавадарци, претседателот на Владата на Република Северна Mакедонија, Зоран Заев заедно со заменик-претседателот за економски прашања, Фатмир Битиќи, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа и поранешниот министер Трајан Димковски, одржаа состанок со здруженијата на лозари од Тиквешкиот регион. 


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа оствари прва средба со Амбасадорот на Република Албанија во Северна Македонија Н.Е. Фатос Река, на која беше истакната успешната соработка меѓу двете земји во областа на земјоделството и обостраниот интерес за понатамошно унапредување на истата.


Вечерва, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со градоначалникот на Општина Ресен Живко Гошаревски, се придружи на солидарниот собир на одгледувачите на јаболка во Преспа.