Соопштенија


Владата на вчерашната седница ги донесе измените и дополните на Законот за ветеринарно медицински препарати. Основната цел на законските измени и дополни е унапредување на заштита на здравјето и интересите на  потрошувачите и степенот на здравствена заштита и благосостојба на животните како и обезбедување на соодветна  деловна клима за бизнис операторите.

Со измените и дополнувањата на Закон за ветеринарно медицински препарати се обезбедува детално уредување на ставање во промет, издавање и употреба на ветеринарно-медицински препарати со детално дефинирање на кои ветеринарно медицински препарати и во кои услови може да се користат, кој може да ги користи и кај кои видови животни може да се користат.  


Од денеска, па се до крајот на овој месец, сите земјоделски стопанства кои се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, ќе може да аплицират за добивање на средства од Програмата за финансиска поддршка и руралниот развој, односно преку „Мерката 121, Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“.


Владата на Република Македонија на денешната седница ја донесе одлуката за воведување на нова дополнителна субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје за сортите смедеревка и вранец


Владата ќе обезбеди дополнителна субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје за сортите вранец и смедеревка. На овој начин ќе се придонесе за зголемување на рентабилноста на производството на овие две најзастапени сорти. Одлуката ќе биде донесе на следната владина седница. Освен оваа дополнителна субвенција, со цел создавање на рентабилно производство, Владата ќе обезбеди финансиски средства за Здружението на лозари, за да можат да обезбедат дополнителни контроли на мерењето на  шеќерните единици, а се со цел да нема манипулации и да бидат сигурни во проценките од страна на винариите.


Со цел решавање и стабилизирање на откупот на сливи, Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство воведе нова субвенција од 2 денари за килограм, за правните лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски мерки. Воедно, за земјоделците во годинешната Програма за финансиска поддршка во земјоделството, субвенцијата за предадено овошје во преработувачки капацитет, вклучително и за сливите, е зголемена од 2 на 3 денари за килограм. Со овие мерки, вкупната финансиска поддршка што ја дава МЗШВ за стабилизирање на откупот на сливи, изнесува 5 денари.  Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици