Соопштенија


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство континуирано ја следи состојбата на пазарот, воведува нови и интервентни мерки, со цел да овозможи подобри услови за работа за сите учесници во агро-секторот, вклучително и овоштарството.


Денеска во Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство, беше промовиран новиот Регистар на органски оператори. Преку овој Регистар потрошувачите имаат можност да добијат точни информации за сите сертифицирани органски производители, трговци, добавувачи и преработувачи на органски производи, а преку јавно достапните информации и директно да стапување во контакт со нив.


Екстремните временски појави претставуваат сериозна опасност за земјоделството и руралната економија, поради што македонската Влада ја препознава важноста на редовното информирање и системите за рано предупредување за заштита на земјоделието од климатските промени.


ПРЕТХОДНА НАЈАВА за објавување на Јавен повик 01/2018 за доставување на барања за користење на средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програмата 2014-2020)


 

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова интервентна субвенција за производителите на јаболка. Конкретно, производителите на јаболко кои ќе го предадат своето производство кај регистрирани откупувачи, ќе добијат субвенција од 3 денари за килограм предадени јаболка. Условот за добивање на оваа нова субвенција, е родот да е предаден најдоцна до 25 декември годинава по цена не повисока од 5 денари за килограм.

Владата ја донесе оваа одлука со цел да им се излезе во пресерет на производителите на јаболка особено во преспанскиот регион, кои претрпеа големи штети врз производството поради временските непогоди. Имено, поради направените штети од временските непогоди (град) во преспанскиот регион каде што има засадено поголеми површини со јаболко и има оштетување на голем дел од плодот, економската вредност на родот е намалена и истиот може да се употреби исклучиво за индустриска преработка.

Поради овие причини, проценките се дека поголема количина на индустриско јаболко нема да може целосно да се преработи во преработувачките капацитети. Затоа, со цел да се овозможи откуп на целата количина, Владата одлучи да се воведе оваа нова субвенција од 3 денари за килограм за  производителите на јаболко кои ќе го предадат родот кај регистриран откупувач.

Со новата субвенција не само што ќе им се овозможи на земјоделците да имаат рентабилно производство, туку  ќе се создадат услови и за откуп на целата количина произведени јаболка. 

Оваа нова мерка е резултат на повеќето средби кои министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со тимот од МЗШВ, ги одржа изминатиов период со производителите и откупувачите на јаболка, а се со цел изнаоѓање на соодветно решение.

Инаку МЗШВ го стимулира развојот на овоштарството и преку мерките во Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година. Конкретно, оваа година за 20 отсто се зголемени субвенциите за одржување на овошни насади за земјоделците со развоен потенцијал. За реконструкција кај овошните насади особено кај јаболката за промена на асортимент се воведе нова поголема субвенција од 9.900 денари. За промена на производство од житни во овошни култури земјоделците ќе добијат 30 отсто повисока субвенција по хектар. Дополнително, во годинешната Програма субвенцијата за предадено овошје во преработувачки капацитети за овошје е зголемена од 2 на 3 денари за килограм.Денешната нова субвенција е петта мерка која Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ја носи за овоштарството. 

Овие мерки се дополнително мотивирачки за развој на овоштарството, односно производството на јаболка.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици