Соопштенија

Од денеска се воведува целосна забрана за движење во шумите

15.07.2024

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на ЈП „Национални шуми“, даде согласност за воведување на целосна забрана за движење во шумите и шумското земјиште. Ваквата согласност се дава согласно членот 57, став 3 од Законот за шумите, поради зголемена опасност и превенирање од појава на шумски пожари на отворен простор.Целосната забрана за движење во шумите и шумското земјиште се воведува на територијата со која стопанисува ЈП „Национални шуми“, ...

Прочитај повеќе >

Трипуновски: Доделени 56 договори за поддршка на локални настани и саеми

05.07.2024

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски денеска 05.07.2024 година додели 56 договори за поддршка на локални настани и саеми.   - Од 2008 година, нашата посветеност за поддршка на локални настани и саеми неверојатно порасна. Она што започна со еден корисник сега се прошири на 56 одобрени договори, покажувајќи ја различноста и богатството на македонските земјоделски традиции. - изјави Трипуновски.   Некои од локалните манифестации имаат ...

Прочитај повеќе >
Јавни Огласи

Јавен конкурс - пресметка на трошоци за производство на килограм винско грозје

17.07.2024

Врз основа на член 22 став 2 од Законот за виното (,,Службен весник на РСМ" бр.74/24), Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство објавува ЈАВЕН КОНКУРС Согласно член  22 од Законот за виното (,,Службен весник на РСМ" бр.74/24) пресметка на трошоците за производство на килограм винско грозје на определена површина и соодветен квалитет, согласно со методологијата од член 21 од истоимениот закон, врши високо образовна или научна институција од областа во земјоделството.Нарачат...

Прочитај повеќе >

ЈАВЕН ОГЛАС БР. 04/2024 за вработување на определено време до траење на Проектна единица за имплементација на програмата за наводнување на РСМ

05.07.2024

Врз основа на Известувањето за итност од ангажирање на експерти за Програма за наводнување на Република Северна Македонија од Управата за водостопанство со број 102-2890/1 од 27.02.2024 година  и врз основа на член 22 од Законот за работни односи („Службен весник на Република Македонија“ бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 113/14, 20/15, 33/15, 72/15, 129/15, 27/16, 120/18 и „Службен весни...

Прочитај повеќе >
Новости

Бабовски: Овошјето и зеленчукот се безбедни, ширење лажна паника е кривично дело

05.06.2023

Краставица, млад кромид, пиперка и домат – сите овие зеленчуци се безбедни за јадење, тврди директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.  На денешната прес-конференција директорот Бабовски ги негираше обвинувањата од Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство во ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека при контрола на овие зеленчуци имало зголемено присуство на пестициди. Бабовски рече: „За жал, некој се декларира како демо...

Прочитај повеќе >

Отворен првиот ЈАВЕН ПОВИК за новата мерка Бизнис план во земјоделството

11.05.2023

Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.  Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.   ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици