Вјолца Бериша

ПРОФИЛ

Професорка по филологија, писателка, издавач, доктор на науки во областа на книжевноста, политичар

 

РАБОТНО ИСКУСТВО

Државен универзитет во Тетово, Филолошки факултет – од 2006 до денес

Професорка во Државниот универзитет во Тетово, во одделот за албански јазик и литература.

Издавачка куќа „ЅУТН“, Тетово, 2017

Управител и уредник

Издавачка куќа Албас, Тетово, 2002-2007

Уредник на издавачката куќа „Албас“ во Тетово. Уредник за уредување на учебници и на едицијата „читање плус“.

Списание „Валута“, Тетово, 2000-2002

Одговорен уредник и јазичен уредник на месечното економско списание Валута

 

ОБРАЗОВАНИЕ

Универзитет во Тирана – докторат во областа на книжевноста - 2021

Државен универзитет во Тетово – Магистерски студии, 2008-2010.

Магистер од областа на книжевноста во Универзитетот во Тетово (2010)

Додипломски студии за книжевност во Универзитетот во Тетово (2002-2006)

 

ПОЛИТИЧКО ИСКУСТВО

Советник во Советот на општина Тетово (2009-2017)

 

ДРУГИ ИСКУСТВА

Раководител и уредник на издавачката куќа „ЅУТН“-Тетово, 2017-

Учесник во книжевни, научни и творечки активности, автор на книжевни текстови, преведувач, учесник во научни трибини и други активности. Рецензент во десетици книжевни дела, автор на рецензии, предговори и разни текстови во книги и пишани и електронски медиуми, списанија итн.

 

КНИГИ:

“Në xhep. Kam një botë”, poezi, “Albas”, 2005

Shekulli im i Kadaresë (gjeneza e frymëzimit dhe model i ligjërimit)”, студија, “Albas”, 2018

“Ninullat e kulmit”, përzgjedhje, “Syth’, Tetovë, 2020

“Duke luajtur symbyllazi” (antologji e poezisë shqipe të dashurisë), “Syth”, 2020

“Matanë s’ka harrim”, “Syth”, 2021

“Një baba e gjysmë”, 2018

 

 

 


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици