Битиќи и Николовски во Гевгелија извршија увид на најзначајниот водоснабдителен проект браната Конско и ја посетија малата винарија Јостела

18.12.2023 17:35:00


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања,координација на економските ресори и инвестиции заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска во Гевгелија извршија увид на завршите активости од изградбата на најзначајниот и најголем водоснабдителен проект браната Конско. 

Браната Конско е целосна инвестиција на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство вредна 40 милиони евра, што претставува и најголем капитален водостопански објект, во последните 50 години, финансиран од министерството. Градежните активности се во завршна фаза и согласно динамиката треба да завршат до крајот на овој месец, по што би следувале тестирањата на системите и потоа официјалното пуштање во употреба на овој важен проект.

Изградбата на браната Конско е важен проект во развојот на македонското земјоделство, во наводнувањето на земјоделските површини, но важна и за развој на туризмот и јакнењето на економијата во целиот регион. 

Преку нов систем за наводнување и вештачко езеро, со браната Конско за 5 пати се зголемува наводнувањето на земјоделските површини, со капацитет за наводнување на 8.000 хектари плодно земјиште. Во целост се обезбедува потребната вода за наводнување на земјоделските површини во текот на целата година за 6.500 хектари земјоделско земјиште во јужниот дел од државата.   

,,За мене лично овој проект остава личен и историски белег. Започнавме со градба во 2018 година, поставувајќи го камен темелот, и еве денес до финална реалзиација на овој проект во 2023 година. Бенефитите од изградбата на браната Конско, покрај развој и наводнување на земјоделското земјиште, се многубројни за сите граѓни од овој регион. Па така оваа брана обезбедува редовно снабдување со квалитетна вода за пиење, потоа во производството на електрична енергија. Но она што е и можеби најзначјно е обезбедувањето на вода и редовен  дотур на Дојранското Езеро ", истакна министерот Николовски.

Овој голем капитален проект го поттикнува развојот на земјоделството, влијае врз развојот на економијата во општина Гевгелија, и унапредувањето на здравјето и квалитетот на живот на граѓаните од целиот овој регион.

,,Со доаѓањето на оваа влада во 2017 година една од нашите главни заложби беше да создадеме конкурентно земјоделство, кое ќе резултира со зголемување на производството на храна, а тоа пак ќе има импакт и врз регионалниот економски развој кој Владата го стимулира и преку финансиска поддршка на новите инвестиции ", истакна заменик претседателот Битиќи.

Нема стабилно и квалитетлно земјоделство без доволно вода. Една од петте клучни цели на Владата и министерството за земјоделство, шумарство и водостопанствово оваа 2023 година беа и капиталните инвестиции во водостопанството. Оваа година со буџет од 884,9 милиони денари ги продолжуваме проектите со изградбата на браната Речани и Равен, изградбата на трета фаза од Јужновардарска долина и ги работевме малите системи за наводнување во Конопница и Теарце, а ги завршивме системите Чаушица, Славишко поле, Пишица и Зајас. 

 Посветно продолжуваме и во следната 2024 година да вложуваме во изградба и реконструкција на системите за наводнување, обезбедувајќи стабилно и редовно наводнување до секоја една земјоделска површина. 

Заменик претседателот на Владата и министерот Николовски денеска при посетата на Гевгелија ја посетија и винарија Јостела, меѓу првите мали семејни винарии во државата, која постои уште од 2005 година.Таа е сместена на убаво место кон ски ценарот Кожуф, а до неа се и фамилијаните лозови насади. Сопственик на малата семејна винарија Јостела е Венера Гелебешева Крстиќ, која по професија е енолог, таа целиот свој живот го посветила на лозарството и овоштарството кое за неа е животна пасија, љубов и начин на живеење. Малата винарија Јостела е препознатлива пред се по црвените вина и по розе од кабарне франк, кое е најпознато и најпродавано вино.

Како Влада и министерство даваме силна поддршка за развој на малите семејни винарии со грантови од 10.000 евра. Секторите лозарство и винарство, за нас, се едни од најзначајните сектори. Нашата посветеност во развојот на овие два важни сектори, овие изминати седум години, сме ја докажале преку креирање на конкретни мерки и политики за поддршка и развој на лозарството и винската индустрија, но и преку вложувањето, во силна меѓународна промоција на нашето македонско вино.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици