Dimkovski: Intezivisht po ponojmë në masat për ballafaqimin me ndryshimet klimatike dhe ndikimet negative në bujqësi

14.09.2019 14:00:00


Sot, Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski pati një takim pune me Kryetarin e Komunës së Shtipit, Blagoj Boçvarski. Në takim, Ministri Dimkovski dhe Kryetari Boçvarski diskutuan për masat parandaluese për të parandaluar përhapjen dhe shfaqjen e etheve të derrit Afrikan.

Komuna e Shtipit është e përfshirë në mënyrë aktive në zbatimin e masave për parandalimin dhe menaxhimin e etheve të derrit afrikan, konkretisht në pjesën e lëvizjes së derrave shtëpiak jashtë fermave dhe kontrollet që kryhen nëpër deponi.

Ministri Dimkovski theksoi se Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave ka prezantuar një seri masash preventive për të parandaluar përhapjen e sëmundjes.

"Dua të theksoj se të gjitha masat parandaluese që ne po ndërmarrim kanë për qëllim zvogëlimin rrezikut të etheve të derrit afrikan, me kryetarin Boçvarski dhe statusin veterinar këtu në Shtip kemi rishikuar të gjitha masat që kemi marrë ne si ministri. Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave ka përgatitur tashmë një program me të cilin nga 1 shtatori deri më 15 tetor,  fermerët që nuk plotësojnë masat e sigurisë së bios do të marrin një shumë të hollash  prej 3,000 mij denarë për kokë. ", tha ministri Dimkovski

“Komuna e Shtipit është në komunikim me Qeverinë, ne veprojmë në përputhje me rrethanat përmes shërbimeve tona dhe ne punojmë për gjithçka që kemi krijuar si problem në deponinë tonë dhe në fermat e derrave të egër.  Edhe komuna e Shtipit ka aplikuar sikurse komunat e tjera, që të bëjë moderne këtë deponi në mënyrë që të minimizojë mundësinë e etheve të derrit afrikan, "tha Boçvarski.

Gjatë vizitës në Komunën e Shtipit, Dimkovski dhe Boçvarski gjithashtu vizituan stacionin veterinar, ku u diskutua përfshirja e mjekëve veterinar në zbatimin e masave parandaluese.

Në korrik të këtij viti, u mor një vendim për të miratuar gjuetinë e derrit të egër. Me këtë vendim sezoni i gjuetisë filloi 60 ditë para afatit ligjor. Qëllimi i këtij vendimi është zvogëlimi i dendësisë së popullatës së derrave të egër, duke zvogëluar kështu rrezikun e shfaqjes dhe përhapjes së kësaj sëmundje infektive në Republikën e Maqedonisë së Veriut. U ndalua mbajtja e derrave në vende të hapura, u përforcuan kontrollet në pikat kufitare  nga ana  e Drejtorisë Doganore në lidhje me kontrollimin e konfiskimit e bagazheve personale të produkteve me origjinë shtazore. Për shkak të depopulimit të derrave shtëpiak nga pronat që nuk plotësojnë masat e sigurisë së bios, Ministria përmes Programit të Ndihmës Financiare kyçi një masë për mbështetjes në vlerë prej 50 euro për kokë derri.

 

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици